Kinder Pingui w kształcie rolady

Przepis Kinder Pingui w kształcie rolady

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dzieci uwielbiają ten batonik. Przygotuj ten przysmak u siebie w domu a teraz dodatkowo możesz mu nadać nowy wygląd. W kształcie rolady, z owocami (ja użyłam mrożonych owoców - maliny i mieszanka owoców leśnych) i z delikatną polewą czekoladową. Jeden z najlepszych deserów, jakie kiedykolwiek zrobiłam - tak powiedziała moja córka, która była zachwycona, gdy jej powiedziałam, że będę piekła Kinder Pingui. Ona ten deser w sklepie dosłownie pożera wzrokiem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.jajek
8 łyżekcukru
6 łyżekciepłej wody
4 łyżkimąki
1 małe op.proszku do pieczenia
2 łyżkikakao

Krem:

250 mlśmietany kremówki
50 gcukru pudru
70 gdelikatnego twarogu lub mascarpone
w zależności od preferencjiowoce - maliny, truskawki

Glazura:

100 gczekolady
100 mlśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na sztywną piankę, stopniowo dodawaj cukier i jedno żółtko po drugim. Dodaj wodę, kakao a na końcu drewnianą łyżką wmieszaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ładnie wygładź i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 10 minut. Użyj największej blaszki, jaką masz w domu, aby uzyskać cienkie ciasto.
  3. Upieczone ciasto zroluj razem z papierem do pieczenia i nawilżoną ściereczką i pozostaw aż całkowicie ostygnie.
  4. Śmietanę ubij razem z cukrem na sztywną bitą śmietanę, dodaj twaróg lub mascarpone, ewentualnie możesz też użyć serka homogenizowanego i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżka. Posmaruj tym ciasto, ułóż owoce w zależności od preferencji i zroluj.
  5. Wierzch polej glazurą - podgrzej śmietanę, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją cały czas mieszając. Pozostaw ciasto do zastygnięcia i możesz podawać.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj