Kefirowe dziurkowane ciasto z wiórkami kokosowymi

Przepis Kefirowe dziurkowane ciasto z wiórkami kokosowymi

Dodał: NajKasia, 8.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeszcze gorące ciasto podziurkuj wykałaczką i polej polewą, którą rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. Od razu posyp też wiórkami kokosowymi a po ostygnięciu możesz jeść.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.4.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 mlkefiru
2 szt.jajek
8 łyżkioleju
180 gcukru
1 op.cukru waniliowego
340 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia

Polewa:

80 gmasła
100 gcukru pudru
2 łyżkikakao
4 łyżkigorącej wody (lub rumu)

Do dokończenia:

w zależności do potrzebwiórki kokosowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Całe jajka utrzyj z oboma rodzajami cukru do osiągnięcia jasnej pianki, następnie dodaj olej, kefir, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj aż będzie gładkie. Wylej na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę i piecz w temperaturze 170 °C aż nabierze lekko różowego odcienia (około 15 minut).
  2. Przygotuj polewę: masło rozpuść, dodaj do niego cukier i kakao i wymieszaj na gładką masę. Dodaj wodę i stale mieszaj. Polewa powinna być bardziej ciekła, aby dobrze wpłynęła do dziurek zrobionych wykałaczka.
  3. Jeszcze gorące ciasto podziurkuj wykałaczką i polej polewą, którą rozetrzyj po całej powierzchni ciasta.
  4. Natychmiast posyp wiórkami kokosowymi i pozostaw do ostygnięcia.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj