NajPrzepis.pl Kefirowe dziurkowane ciasto z wiórkami kokosowymi
Kefirowe dziurkowane ciasto z wiórkami kokosowymi
Przepis Kefirowe dziurkowane ciasto z wiórkami kokosowymi
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeszcze gorące ciasto podziurkuj wykałaczką i polej polewą, którą rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. Od razu posyp też wiórkami kokosowymi a po ostygnięciu możesz jeść.

NajKasia    ·   8.4.2021

Kefirowe dziurkowane ciasto z wiórkami kokosowymi

Jeszcze gorące ciasto podziurkuj wykałaczką i polej polewą, którą rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. Od razu posyp też wiórkami kokosowymi a po ostygnięciu możesz jeść.

Składniki

Ciasto:

500 ml
kefiru
2 szt.
jajek
8 łyżki
oleju
180 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
340 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Polewa:

80 g
masła
100 g
cukru pudru
2 łyżki
kakao
4 łyżki
gorącej wody (lub rumu)

Do dokończenia:

w zależności do potrzeb
wiórki kokosowe
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Całe jajka utrzyj z oboma rodzajami cukru do osiągnięcia jasnej pianki, następnie dodaj olej, kefir, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj aż będzie gładkie. Wylej na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę i piecz w temperaturze 170 °C aż nabierze lekko różowego odcienia (około 15 minut).
  2. Przygotuj polewę: masło rozpuść, dodaj do niego cukier i kakao i wymieszaj na gładką masę. Dodaj wodę i stale mieszaj. Polewa powinna być bardziej ciekła, aby dobrze wpłynęła do dziurek zrobionych wykałaczka.
  3. Jeszcze gorące ciasto podziurkuj wykałaczką i polej polewą, którą rozetrzyj po całej powierzchni ciasta.
  4. Natychmiast posyp wiórkami kokosowymi i pozostaw do ostygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz