NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Kawałki kurczaka w kremowym sosie musztardowym
Kawałki kurczaka w kremowym sosie musztardowym
Przepis Kawałki kurczaka w kremowym sosie musztardowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Mięso z kurczaka można przygotowywać na milion sposobów. Inspiracją może być kremowy sos musztardowy. Ten obiad robiłam w niedzielę. W niedzielę zawsze gotuję dużo, aby obiad został też na poniedziałek, ale tym razem niestety nic nie zostało. Wszystko zostało zjedzone a mąż dwa razy brał dokładkę. Więc to chyba świadczy o tym, że to było świetne danie. Koniecznie spróbuj jeśli masz już dosyć klasycznego sposobu serwowania mięsa z kurczaka.

NajKasia    ·   11.10.2021

Kawałki kurczaka w kremowym sosie musztardowym

Mięso z kurczaka można przygotowywać na milion sposobów. Inspiracją może być kremowy sos musztardowy. Ten obiad robiłam w niedzielę. W niedzielę zawsze gotuję dużo, aby obiad został też na poniedziałek, ale tym razem niestety nic nie zostało. Wszystko zostało zjedzone a mąż dwa razy brał dokładkę. Więc to chyba świadczy o tym, że to było świetne danie. Koniecznie spróbuj jeśli masz już dosyć klasycznego sposobu serwowania mięsa z kurczaka.

40 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
300 g
piersi z kurczaka
1 szt.
cebula
1 szt.
marchew
3 łyżki
śmietany 12%
2 łyżki
musztardy dijon
2 łyżki
zwykłej musztardy
2 łyżki
mąki
1 kubek
gorącej wody
sól, pieprz
olej roślinny

Marynata do mięsa:

1-2 łyżki
curry
1/2 łyżeczki
soli
2 łyżki
sosu sojowego
pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Mięso z kurczaka oczyść, umyj, osusz i pokrój na paseczki. Dodaj wszystkie składniki, które potrzebujesz na marynatę i pozostaw na 2 godziny w lodówce. Mięso możesz marynować w ten sposób również przez całą noc.
  2. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj marchew startą na tarce na dużych oczkach oraz mięso i podsmaż na delikatnym ogniu. Posyp łyżką mąki i krótko podsmażaj.
  3. Następnie zalej mięso gorącą wodą i dodaj sól oraz pieprz do smaku. Podduś a na koniec dodaj śmietanę z łyżką mąkę oraz obie musztardy i wszystko razem gotuj jeszcze przez 1 minutę, aby sos zgęstniał.
  4. Jako dodatek możesz podać ryż lub klasyczne puree ziemniaczane.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz