NajPrzepis.pl Desery Desery bez pieczenia Karmelowo-czekoladowe ciasto z herbatnikami bez pieczenia
Karmelowo-czekoladowe ciasto z herbatnikami bez pieczenia
Przepis Karmelowo-czekoladowe ciasto z herbatnikami bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.5.2022

Karmelowo-czekoladowe ciasto z herbatnikami bez pieczenia

Jeśli lubisz desery bez pieczenia lub desery budyniowe to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Doskonały smak herbatników w połączeniu z karmelowym i czekoladowym posmakiem budyniu a dodatkowo banany to wspaniałe połączenie. Prosty do przygotowania więc każdy sobie z nim poradzi a muszę przyznać, że jest to niebo w gębie

35 min.
Przygotowanie
Składniki

Herbatniki

100 g
herbatników w mlecznej czekoladzie
100 g
herbatników w gorzkiej czekoladzie
100 g
karmelowych herbatników

Karmelowa część

1 op.
budyniu karmelowego
400 ml
mleka
25 g
cukru trzcinowego
100 g
cream cheese/ serek do smarowania
2 szt.
banan

Czekoladowa część

1 op.
budyniu czekoladowego
400 ml
mleka
25 g
cukru trzcinowego
100 g
cream cheese/ serka do smarowania

Wierzchnia część

100 g
delikatnego twarogu
60 g
pasty daktylowej (albo wcześniej namoczonych i zmiksowanych suszonych daktyli)
40 g
masła orzechowego
40 g
roztopionej czekolady
4-5 łyżek
mleka
kakao do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki w polewie czekoladowej ułóż na przemian (z gorzką i z mleczną czekoladą) na dno naczynia żaroodpornego. Układaj czekoladową warstwą do góry.
  2. Budyń karmelowy ugotuj w 400 ml mleka razem z cukrem. Następnie wymieszaj z serkiem do smarowania i nałóż na herbatniki. Na budyniu karmelowym ułóż banany pokrojone w plasterki. Na bananach ułóż herbatniki karmelowe.
  3. Następnie przygotuj czekoladową część w ten sam sposób co karmelową. Ugotuj budyń, który wymieszaj z masłem do smarowania i nałóż na herbatniki. Na wierzch daj połamane herbatniki wszystkich trzech rodzajów.
  4. Ostatnią warstwę przygotuj mieszając twaróg, pastę daktylową, masło orzechowe, roztopioną czekoladę i mleko. Krem posmaruj na wierzchu ciasta, posyp kakao i odstaw do lodówki aby stężało. 
    *Ostatnią warstwę można zastąpić polewą czekoladową.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz