NajPrzepis.pl Desery Kołacze Karmelowe ptysie z blaszki
Karmelowe ptysie z blaszki
Przepis Karmelowe ptysie z blaszki
NajKasia    ·   21.2.2023

Karmelowe ptysie z blaszki

Luksusowe ciasto, które polubisz. Jeśli lubisz mini ptysie (albo również zwykłe ptysie) to na pewno będzie Ci smakować. Nie musisz robić małych ptysiów, które przynajmniej mi wydają się bardzo pracochłonne, ale możesz od razu zrobić dużego ptysia, którego pokroisz na kawałki i będziesz podawać. Jest to o wiele bardziej praktyczne niż te małe, które formujesz za pomocą ozdobnej końcówki. Polewę robię z cukru i śmietany, koniecznie spróbuj i nie zastępuj jej cukrem pudrem ani polewą czekoladową.

Składniki
Na ciasto parzone:
750 ml
wody
230 g
masła
230 g
mąki
szczypta
soli
8 szt.
jajek
Na nadzienie karmelowe:
750 ml
mleka
2 op.
budyniu karmelowego
do smaku
cukier puder
250 g
masła
+ 2 x 250 ml
śmietany kremówki
2 op.
śmietan-fix
cukier do smaku
Na polewę karmelową:
250 g
cukru
250 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wodę zagrzej z masłem i solą, potem na raz dodaj mąkę i stale mieszając gotuj na delikatnym ogniu tak długo, aż ciasto nie będzie się przyklejać do drewnianej łyżki ani do garnka (u mnie to trwało około 10 minut).Do ostygniętej masy dodawaj po jednym jajka, każde wymieszaj i dopiero dodawaj następne.
  2. Na dwie blaszki daj papier do pieczenia i nałóż ciasto podzielone na dwie połowy. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C. Przez pierwsze 15 minut w ogóle nie otwieraj piekarnika, bo ciasto by opadło. Piecz około 30-40 minut. Trzeba jednak aby wierzch był w dotyku trochę bardziej chrupiący, ponieważ gdy ciasto ostygnie to trochę zmięknie.
  3. Ugotuj 2 budynie karmelowe w 750 ml mleka i pozostaw do ostygnięcia. Następnie zmiksuj masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj do niego ugotowany ostygnięty budyń. Dosłodź do smaku.
  4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem.
  5. Na pierwszy płat ciasta nałóż nadzienie karmelowe a na nim rozsmaruj bitą śmietanę. Przykryj drugim płatem ciasta a wierzch polej polewą karmelową.
  6. Polewa:
    Cukier wsyp do garnka i poczekaj aż się roztopi. Gdy zrobi się karmel dolej do niego gorącą śmietanę. Bądź ostrożna bo może kipieć! Gotuj dopóki karmel się zupełnie nie rozpuści (gdy polewa będzie bardzo gęsta to dolej jeszcze trochę gorącej śmietany). Od razu polej polewą ptysia i włóż go do lodówki aby się schłodził.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz