NajPrzepis.pl Desery Ciastka Karmelowe ptysie
Karmelowe ptysie
Przepis Karmelowe ptysie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.3.2021

Karmelowe ptysie

Są perfekcyjne, bardzo ładne :)

55 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
250 ml
wody
90 g
100% tłuszczu
szczypta
soli
140 g
mąki
4 szt.
jajek

Krem:

0,5 l
mleka
2 op.
budyniu waniliowego
70 g
cukru
200 g
masła
3 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
rumu

Karmelowa bita śmietana:

100 g
cukru
500 ml
śmietany kremówki
100 g
cukru
200 ml
bitej śmietany

Polewa karmelowa:

150 g
cukru
5-8 łyżek
bitej śmietany
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 250 ml wody, 90 g 100% tłuszczu, szczypta soli - to doprowadź do wrzenia i dodaj 140g mąki, mieszaj około 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia a następnie do tego po jednym wmiksować 4 jajka.
  2. Na blaszce uformować ciasto na ptysie. Piec w temperaturze 200 stopni 15 minut a potem jeszcze w 170 stopniach około 10-15 minut. Najważniejsze jest, aby nie otwierać piekarnika, w przeciwnym razie ptysie nie wyrosną. Rozkrawaj je jeszcze ciepłe.
  3. Krem: 0,5 l mleka, 2 budynie waniliowe, 70 g cukru, 200 g masła, 3 cukry waniliowe, 4 łyżki rumu - ugotuj budyń a następnie dodaj ostygnięty to zmiksowanego masła.
  4. Karmelowa bita śmietana: 100 g cukru, 350 ml śmietany kremówki
    100 g cukru roztop na złoty karmel i 150 ml podgrzanej śmietany ostrożnie wlewaj do karmelu, stale i ostrożnie mieszając, powstaje mnóstwo pary więc uważaj by się nie oparzyć. Poczekaj, aż grudki, które powstaną się rozpuszczą. Następnie odcedź i po ostygnięciu włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień ubij 200 ml śmietany kremówki i wymieszaj ją ze śmietanowym karmelem.
  5. Polewa karmelowa: 150 g cukru roztop na karmel. Stale mieszając po kropelce dodawaj 5-8 łyżek bitej śmietany, w przeciwnym razie powstałyby grudki. Kieruj się gęstością polewy. Powinna mieć konsystencję ciekłego miodu, jeśli będzie zbyt rzadka to możesz ją zagęścić cukrem pudrem. Górę ptysiów zanurz w karmelu i pozostaw aby obciekł. 

Mój blog z Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz