Karmelowe ptysie

Przepis Karmelowe ptysie

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Są perfekcyjne, bardzo ładne :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

250 mlwody
90 g100% tłuszczu
szczyptasoli
140 gmąki
4 szt.jajek

Krem:

0,5 lmleka
2 op.budyniu waniliowego
70 gcukru
200 gmasła
3 op.cukru waniliowego
4 łyżkirumu

Karmelowa bita śmietana:

100 gcukru
500 mlśmietany kremówki
100 gcukru
200 mlbitej śmietany

Polewa karmelowa:

150 gcukru
5-8 łyżekbitej śmietany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 250 ml wody, 90 g 100% tłuszczu, szczypta soli - to doprowadź do wrzenia i dodaj 140g mąki, mieszaj około 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia a następnie do tego po jednym wmiksować 4 jajka.
  2. Na blaszce uformować ciasto na ptysie. Piec w temperaturze 200 stopni 15 minut a potem jeszcze w 170 stopniach około 10-15 minut. Najważniejsze jest, aby nie otwierać piekarnika, w przeciwnym razie ptysie nie wyrosną. Rozkrawaj je jeszcze ciepłe.
  3. Krem: 0,5 l mleka, 2 budynie waniliowe, 70 g cukru, 200 g masła, 3 cukry waniliowe, 4 łyżki rumu - ugotuj budyń a następnie dodaj ostygnięty to zmiksowanego masła.
  4. Karmelowa bita śmietana: 100 g cukru, 350 ml śmietany kremówki
    100 g cukru roztop na złoty karmel i 150 ml podgrzanej śmietany ostrożnie wlewaj do karmelu, stale i ostrożnie mieszając, powstaje mnóstwo pary więc uważaj by się nie oparzyć. Poczekaj, aż grudki, które powstaną się rozpuszczą. Następnie odcedź i po ostygnięciu włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień ubij 200 ml śmietany kremówki i wymieszaj ją ze śmietanowym karmelem.
  5. Polewa karmelowa: 150 g cukru roztop na karmel. Stale mieszając po kropelce dodawaj 5-8 łyżek bitej śmietany, w przeciwnym razie powstałyby grudki. Kieruj się gęstością polewy. Powinna mieć konsystencję ciekłego miodu, jeśli będzie zbyt rzadka to możesz ją zagęścić cukrem pudrem. Górę ptysiów zanurz w karmelu i pozostaw aby obciekł. 

Mój blog z Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj