NajPrzepis.pl Desery Kołacze Karmelowe orzechowe ciasto
Karmelowe orzechowe ciasto
Przepis Karmelowe orzechowe ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.3.2022

Karmelowe orzechowe ciasto

Prosty deser z orzechowego ciasta i karmelowego kremu. Nie da się go zepsuć więc bierz się za przygotowanie. Pyszne!

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
200 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
200 ml
letniej wody
250 g
mąki
100 g
mielonych orzechów
1 małe op.
proszku do pieczenia

Krem:

1 l
mleka
200 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
3 op.
budyniu karmelowego
50 g
mąki
250 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Całe jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na piankę, powoli dolewaj wodę a na koniec dosyp mąkę wymieszaną z mielonymi orzeszkami i proszkiem do pieczenia.
  2. Gotową masę daj do głębokiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.
  3. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki i budyniu karmelowego ugotuj gęstą kaszę. Pozostaw ją do ostygnięcia i mieszaj od czasu do czasu, następnie dodaj masło i powstanie krem karmelowy.
  4. Kremem posmaruj ostygnięty płat orzechowy i wierzch posyp mielonymi orzechami i startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz