Karmelowe ciasto z pianką

Przepis Karmelowe ciasto z pianką

Dodał: NajKasia, 20.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dosyć słodkie ciasto, ale czasami po prostu trzeba sobie pozwolić na taką ilość cukru aby ukoić nerwy. Jest delikatne i bardzo smaczne. Zwykle robię to ciasto na imieniny, ale w tym roku zrobiłam je też na Wielkanoc. Niektórzy robią krem tylko z masy kajmakowej i masła, ja jednak robię klasyczny karmel z normalnego cukru. To jest całkiem proste i nie trzeba się tego bać. Z masy kajmakowej z pewnością zrobisz krem szybciej ale z domowego karmelu jest znacznie smaczniejszy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

8 szt.jajek
8 łyżekcukru
8 łyżekmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1 łyżkakakao
8 łyżekletniej wody

Ciasto z pianki:

5 szt.białek
250 gcukru kryształ

Nadzienie:

5 szt.żółtek
300 gcukru
250 mlśmietany kremówki
300 mlmleka
1 szt.budyń
300 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawaj żółtka, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylej ciasto na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
  2. Ciasto z pianki:
    Białka ubij nad parą i stopniowo dodawaj cukier. Ciasto wylej na posmarowany tłuszczem papier do pieczenia i powoli susz w delikatnie rozgrzanym piekarniku w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę.
  3. Nadzienie:
    Cukier karmelizuj, zalej śmietaną i mieszaj dopóki się nie rozpuści. W mleku wymieszaj żółtka i budyń w proszku i wlej do karmelu. Ugotuj z tego gęstą masę.
  4. Gdy ostygnie wymieszaj z masłem i jeszcze krótko miksuj.
  5. Upieczone ciasto posmaruj 1/3 kremu, na to daj płat z białek, posmaruj 1/3 kremu. Połóż na to drugi płat ciasta i posmaruj pozostałym kremem. Ozdób startą czekoladą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj