Karmelowe ciasto BŁYSKAWICA

Przepis Karmelowe ciasto BŁYSKAWICA

Dodał: NajKasia, 3.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste ciasto, które przygotujesz w ciągu kilku minut. Boski smak i krem, któremu nie można się oprzeć, polecam!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.białek
250 gcukru
250 gmielonych orzechów laskowych lub włoskich
2 łyżkimąki

Krem:

1 puszka mleka skondensowanego
250 gmasła

Wierzch:

200 gczekolady
kawałekmasła lub margaryny
mielone orzeszki do posypania
tarta czekolada do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier nadal ubijając. Osiągniesz błyszczącą pianę do którą już delikatnie, tylko drewnianą łyżką połącz z mielonymi orzechami wymieszanymi z mąką.
  2. Ciasto ułóż na blaszce o wymiarach 21 x 36 cm, wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ładnie wygładź i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  3. Jeśli masz mleko skondensowane a nie kajmak to gotuj puszkę przez 2 godziny we wrzątku a potem pozostaw do ostygnięcia.
  4. Jeśli masz gotowy kajmak to zmiksuj go razem z masłem. Otrzymasz gładki krem, którym posmaruj ostygnięte ciasto. Ładnie wygładź i włóż do lodówki aby stężał.
  5. Gdy krem stężeje polej wierzch rozpuszczoną czekoladą, z dodanym kawałkiem masła.
  6. Czekoladę rozsmaruj na kremie a po wierzchu posyp ciasto mielonymi orzeszkami i tartą czekoladą. Krój ostrym nożem moczonym w gorącej wodzie.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj