NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Karkówka zapiekana z ziemniakami i śmietaną kremówką
Karkówka zapiekana z ziemniakami i śmietaną kremówką
Przepis Karkówka zapiekana z ziemniakami i śmietaną kremówką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.11.2021

Karkówka zapiekana z ziemniakami i śmietaną kremówką

Mam z wczorajszego obiadu

Składniki
plastry karkówki
przyprawa do karkówki
olej
cebula
ziemniaki
sól
kminek
mielona słodka papryka
0,5 kubeczka 30
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Plastry karkówki bez kości trochę rozbij tłuczkiem, natnij krawędzie i przypraw ulubioną przyprawą do karkówki. Pokrop olejem i odłóż na trochę. W międzyczasie cebulę pokrój w krążki i na odrobinie oleju usmaż aż będzie złocista.
  2. Cebulę trochę posól, będzie szybciej i ładnie równomiernie usmażona. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż w plastry pokrojone ziemniaki, posól, posyp kminkiem, lekko posyp słodką mieloną papryką.
  3. Na ziemniaki daj podsmażoną cebulkę, na to mięso, które krótko podsmaż z obu stron na patelni a na wierzch pozostałe ziemniaki. Przykryj i pozostaw w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aby się zapiekało przez pół godziny.
  4. Następnie dodaj pół kubka 30% śmietany kremówki, ponownie przykryj i piecz kolejne pół godziny. Potem zdejmij pokrywkę i poczekaj aż ziemniaki osiągną rumiany kolor.

Autor: Naďa I. /Rebeka/

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz