Karkówka zapiekana z ziemniakami i śmietaną kremówką

Przepis Karkówka zapiekana z ziemniakami i śmietaną kremówką

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mam z wczorajszego obiadu

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

plastry karkówki
przyprawa do karkówki
olej
cebula
ziemniaki
sól
kminek
mielona słodka papryka
0,5 kubeczka 30 śmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Plastry karkówki bez kości trochę rozbij tłuczkiem, natnij krawędzie i przypraw ulubioną przyprawą do karkówki. Pokrop olejem i odłóż na trochę. W międzyczasie cebulę pokrój w krążki i na odrobinie oleju usmaż aż będzie złocista.
  2. Cebulę trochę posól, będzie szybciej i ładnie równomiernie usmażona. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż w plastry pokrojone ziemniaki, posól, posyp kminkiem, lekko posyp słodką mieloną papryką.
  3. Na ziemniaki daj podsmażoną cebulkę, na to mięso, które krótko podsmaż z obu stron na patelni a na wierzch pozostałe ziemniaki. Przykryj i pozostaw w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aby się zapiekało przez pół godziny.
  4. Następnie dodaj pół kubka 30% śmietany kremówki, ponownie przykryj i piecz kolejne pół godziny. Potem zdejmij pokrywkę i poczekaj aż ziemniaki osiągną rumiany kolor.

Autor: Naďa I. /Rebeka/

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj