Karkówka zapiekana z cebulą i serem

Dodał: NajKasia, 7.10.2021
Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Karkówka zapiekana z cebulą i serem. Cebula daje tej potrawie świetny sosik.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 7.10.2021
Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia
SKŁADNIKI
6 szt.plastrów karkóki wieprzowej o grubości 1cm
250 gsera rokpol
250 gsera edamskiego
6 łyżekmusztardy
1 łyżkaczarnego pieprzu
2 łyżkioleju
3 szt.dużej cebuli
1 łyżeczkamielonej słodkiej papryki
1 łyżkasmalcu do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- Mięso umyj, osusz i bez rozbijania go tłuczkiem pokrop olejem i posyp czarnym pieprzem.
- Pozostaw w zamkniętym pojemniku całą noc w lodówce.
- Naczynie żaroodporne posmaruj smalcem. Mięso tylko delikatnie posól i każdy plaster posmaruj od góry musztardą.
- Oba sery zetrzyj na tarce. Ser edamski w misce wymieszaj z papryką w proszku. Obraną cebulę pokrój w półksiężyce i gęsto ułóż ją na mięsie. Na cebuli ułóż kopczyki z sera rokpol, na górę daj ser edamski wymieszany z papryką, przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika.
- Piecz (nie podlewaj w trakcie pieczenia) w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. Następnie zmniejsz temperaturę na 170, odkryj pokrywkę i piecz przez kolejne około 20 minut. Cebula zapewni Ci pyszny sosik.
Autor: Naďa I. (Rebeka)
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Krkovice zapečená s cibulí a sýrem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Krkovička zapečená s cibuľou a syrom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schweinenacken mit Zwiebeln und Käse überbacken an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Sajttal és hagymával sült szaftos sertéstarja.
KOMENTARZE DO PRZEPISU