NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Karkówka zapiekana z cebulą i serem
Karkówka zapiekana z cebulą i serem
Przepis Karkówka zapiekana z cebulą i serem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.10.2021

Karkówka zapiekana z cebulą i serem

Karkówka zapiekana z cebulą i serem. Cebula daje tej potrawie świetny sosik.

Składniki
6 szt.
plastrów karkóki wieprzowej o grubości 1cm
250 g
sera rokpol
250 g
sera edamskiego
6 łyżek
musztardy
1 łyżka
czarnego pieprzu
2 łyżki
oleju
3 szt.
dużej cebuli
1 łyżeczka
mielonej słodkiej papryki
1 łyżka
smalcu do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso umyj, osusz i bez rozbijania go tłuczkiem pokrop olejem i posyp czarnym pieprzem.
  2. Pozostaw w zamkniętym pojemniku całą noc w lodówce.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj smalcem. Mięso tylko delikatnie posól i każdy plaster posmaruj od góry musztardą.
  4. Oba sery zetrzyj na tarce. Ser edamski w misce wymieszaj z papryką w proszku. Obraną cebulę pokrój w półksiężyce i gęsto ułóż ją na mięsie. Na cebuli ułóż kopczyki z sera rokpol, na górę daj ser edamski wymieszany z papryką, przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika.
  5. Piecz (nie podlewaj w trakcie pieczenia) w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. Następnie zmniejsz temperaturę na 170, odkryj pokrywkę i piecz przez kolejne około 20 minut. Cebula zapewni Ci pyszny sosik.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz