Karkówka zapiekana z cebulą i serem

Przepis Karkówka zapiekana z cebulą i serem

Dodał: NajKasia, 7.10.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Karkówka zapiekana z cebulą i serem. Cebula daje tej potrawie świetny sosik.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 7.10.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

6 szt.plastrów karkóki wieprzowej o grubości 1cm
250 gsera rokpol
250 gsera edamskiego
6 łyżekmusztardy
1 łyżkaczarnego pieprzu
2 łyżkioleju
3 szt.dużej cebuli
1 łyżeczkamielonej słodkiej papryki
1 łyżkasmalcu do wysmarowania naczynia żaroodpornego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso umyj, osusz i bez rozbijania go tłuczkiem pokrop olejem i posyp czarnym pieprzem.
  2. Pozostaw w zamkniętym pojemniku całą noc w lodówce.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj smalcem. Mięso tylko delikatnie posól i każdy plaster posmaruj od góry musztardą.
  4. Oba sery zetrzyj na tarce. Ser edamski w misce wymieszaj z papryką w proszku. Obraną cebulę pokrój w półksiężyce i gęsto ułóż ją na mięsie. Na cebuli ułóż kopczyki z sera rokpol, na górę daj ser edamski wymieszany z papryką, przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika.
  5. Piecz (nie podlewaj w trakcie pieczenia) w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. Następnie zmniejsz temperaturę na 170, odkryj pokrywkę i piecz przez kolejne około 20 minut. Cebula zapewni Ci pyszny sosik.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj