NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Karkówka wieprzowa z grzybami
Karkówka wieprzowa z grzybami
Przepis Karkówka wieprzowa z grzybami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Świetny wybór na niedzielny obiad. Podajemy z ryżem albo z makaronem. Smacznego!

NajKasia    ·   29.8.2022

Karkówka wieprzowa z grzybami

Świetny wybór na niedzielny obiad. Podajemy z ryżem albo z makaronem. Smacznego!

Składniki

Będziemy potrzebować:

4 pllastry
karkóki bez kości o grubości 1,5 cm
300 g
mrożonych grzybów
1 ząbek
czosnku
1 łyżka
musztardy
1 łyżeczka
słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka
mielonego kminku
sól, pieprz
1 łyżka
oleju
1 łyżka
smalcu
2 łyżka
masła

Na zasmażkę:

100 ml
wody
1 łyżka
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięsa nie rozbijaj tłuczkiem, tylko natnij trochę na krawędziach. Polej olejem, posyp przyprawami i posól. Pozostaw na 2 godziny w lodówce.
  2. Grzyby daj na sitko aby się rozmroziły. Na patelni roztop smalec i mięso krótko podsmaż z obu stron łącznie 10 minut.
  3. Do szybkowaru daj grzyby oraz podsmażone mięso, podlej około 200 ml wody lub wywaru i duś aż będzie miękkie przez około  20 minut. Mięso wyjmij a do garnka dodaj musztardę oraz zasmażkę i pozostaw aby się przez chwilę gotowało. Ewentualnie dosól do smaku.
  4. Daj z powrotem mięso i krótko podgrzej.
  5. Podawaj z duszonym ryżem, ziemniakami, knedlikami lub makaronem.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz