Karkówka na piwie, smażone fasolki z boczkiem i ziemniaki z sosem tatarskim

Przepis Karkówka na piwie, smażone fasolki z boczkiem i ziemniaki z sosem tatarskim

Dodał: NajKasia, 4.7.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Karkówka na piwie, smażone fasolki z boczkiem i ziemniaki z sosem tatarskim
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Taki obiad lubimy najbardziej... Ziemniaki z sosem tatarskim są u nas w domu ulubionym dodatkiem, robię je prawie do każdego dania głównego :) pieczone fasolki z boczkiem też są pyszne a o mięsie nawet nie wspomnę

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Karkówka na piwie, smażone fasolki z boczkiem i ziemniaki z sosem tatarskim

Dodał: NajKasia, 4.7.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Mięso:

1 kgkarkówki wieprzowej bez kości
200 mljasnego piwa
czosnkowa przyprawa do grilla
mielona wędzona papryka
sól
olej

Fasolki:

200 gboczku (pokrojonego w paseczki)
miskaposiekanych strąków świeżej fasoli
sól
mielony czarny pieprz
vegeta
zioła (ja daję prowansalskie)

Ziemniaki:

1 kgziemniaków
4 łyżkisosu tatarskiego
2 łyżkioleju
2 łyżeczkimielonej słodkiej papryki (ja dałam wędzoną)
1/2 łyżeczkimielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczkasoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm, rozbij tłuczkiem (ja wolę użyć nakłuwacza do mięsa, wydaje mi się że jest wtedy delikatniejsze i bardziej soczyste), posyp przyprawą do grilla i lekko oprósz mieloną papryką, posmaruj olejem i dokładnie wszystko wetrzyj dłońmi w mięso. Pozostaw na pół godzinki a potem szybko podsmaż z obu stron i włóż do naczynia żaroodpornego. Posól, zalej piwem i zakryj pokrywką.
  2. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, potem odkryj i dopiecz jeszcze około 10 minutek aby osiągnęło ładny kolor, polewaj wytopionym sosem.
  3. Fasolki:
    Do wytopionego tłuszczu z mięsa, który pozostał na patelni włóż boczek, podsmaż, dodaj fasolki, zioła i sól i podsmażaj aż będą pół-miękkie, w razie potrzeby możesz odrobinę podlać wodą.
  4. Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki lub na sześć części (zależy od wielkości), włóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw aby się moczyły przez około 10 minut. Potem odcedź ziemniaki i osusz ściereczką. 
  5. W misce wymieszaj sos tatarski, olej, mieloną paprykę, mielony pieprz i sól i do tej mieszanki dodaj ziemniaki. Ręką dokładnie wymieszaj i ułóż pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia płaską powierzchnią do góry. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj