NajPrzepis.pl Już koniec z pieczywem ze sklepu. Fantastyczne bułki za kilka złotych
Już koniec z pieczywem ze sklepu. Fantastyczne bułki za kilka złotych
Przepis Już koniec z pieczywem ze sklepu. Fantastyczne bułki za kilka złotych
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Szybkie, proste a w środku jak wata. Z ciastem świetnie się pracuje, wcale się nie klei a po upieczeniu bułki na zewnątrz są chrupiące a w środku delikatne jak chmurka.

NajKasia    ·   17.4.2022

Już koniec z pieczywem ze sklepu. Fantastyczne bułki za kilka złotych

Szybkie, proste a w środku jak wata. Z ciastem świetnie się pracuje, wcale się nie klei a po upieczeniu bułki na zewnątrz są chrupiące a w środku delikatne jak chmurka.

90 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
400 ml
wody
1/2 kostki
drożdży
1 łyżka
masła
1 łyżeczka
soli
300-400 g
mąki (zależy od jakości)
Sposób przepisu
Drukuj
90 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. W wodzie wymieszaj drożdże, dodaj sól, masło i stopniowo dodawaj mąkę (użyłam około 370 g - zależy od jakości mąki). Wyrób gładkie ciasto, które się nie klei i pozostaw je do wyrośnięcia.
  2. Gdy podwoi swoją objętość, przełóż ciasto na stolnicę i jeszcze raz wyrób je rękoma.
  3. Pokrój na takie same kawałki i uformuj z nich bułki.
  4. Bułki ułóż na posypanej mąką blaszce i pozostaw jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni, na dnie piekarnika blaszkę do pieczenia i poczekaj aż się zagrzeje. Na powierzchni bułeczek zrób nacięcie i możesz je piec.
  6. Blaszkę z bułkami włóż do piekarnika. Do blaszki, która jest na dnie piekarnika wlej trochę wody i od razu zamknij piekarnik. Piecz przez około 20 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz