NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Jogurtowe kotlety z kurczaka
Jogurtowe kotlety z kurczaka
Przepis Jogurtowe kotlety z kurczaka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Mniej kaloryczne niż klasyczne a przede wszystkim smaczne i delikatne. Doskonały wybór na pyszny obiad. Smacznego!

NajKasia    ·   24.7.2021

Jogurtowe kotlety z kurczaka

Mniej kaloryczne niż klasyczne a przede wszystkim smaczne i delikatne. Doskonały wybór na pyszny obiad. Smacznego!

Składniki

Potrzebujemy:

1 kg
piersi z kurczaka lub kotletów z udek drobiowych
200 g
tartego sera
200 g
bułki tartej
150 g
masła

Na marynatę:

150 ml
jogurtu naturalnego
1 łyżka
musztardy
4 ząbki
czosnku
2 szt.
jajek
sok z połówki cytryny
szczypta przyprawy chilli
pieprz
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso umyj i potnij na kotlety, w zależności od potrzeb delikatnie rozbij tłuczkiem i włóż do marynaty, którą przygotuj łącząc wszystkie przeznaczone na nią składniki. Pozostaw je w niej co najmniej na dwie godziny a najlepiej na całą noc.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim kotlety, które wyjmij z marynaty (tak aby zostało na nich jak najwięcej marynaty) i obtocz w bułce tartej wymieszanej z tartym serem.
  3. Na każdy kotlet połóż plaster masła i włóż do piekarnika aby się zapiekły. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni. Piecz przez około 45 minut i w połowie pieczenia obróć kotlety. Podawaj z ziemniakami przyrządzonymi w dowolny sposób. Smacznego!

Źródło: Pečené, varené s Ivou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz