NajPrzepis.pl Desery Babki Jeśli świeża cytrynowa babka to tylko ta. Przepis na sypaną, niesamowicie delikatną i soczystą babkę!
Jeśli świeża cytrynowa babka to tylko ta. Przepis na sypaną, niesamowicie delikatną i soczystą babkę!
Jeśli świeża cytrynowa babka to tylko ta. Przepis na sypaną, niesamowicie delikatną i soczystą babkę!
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.2.2023

Jeśli świeża cytrynowa babka to tylko ta. Przepis na sypaną, niesamowicie delikatną i soczystą babkę!

Wypróbowałam nowy przepis na babkę. Chciałam wypróbować czegoś nowego więc szukałam w Internecie przepisów na jakieś słodkie a jednocześnie orzeźwiające przysmaki. Znalazłam przepis na cytrynowo - waniliową babkę, która odniosła niesamowity sukces na rodzinnej imprezie.

20 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
2 kubki (250 ml)
mąki
1/2 op.
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
soli
200 g
masła
2 kubki
cukru pudru
1 szt.
skórka z cytryny
6 szt.
jajek
1 łyżeczka
esencji waniliowej
1/2 kubka
mleka
1/2 kubka
soku z cytryny

Polewa:

1 kubek
cukru pudru
1 szt.
soku z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło razem z cukrem pudrem zmiksuj na piankę. Stopniowo dodawaj skórkę z cytryny i jedno jajko po drugim. Wraz z każdym dodanym jajkiem porządnie miksuj masę. 
  2. Dodaj mleko, esencję waniliową i sok z cytryny.
  3. Na koniec dodaj sypką mieszankę - mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. 
  4. Powstanie gęstsze ciasto, które nałóż do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut - obserwuj. 
  6. Po upieczeniu pozostaw babkę w formie do ostygnięcia na kratce. 
  7. Babkę wyjmij i polej polewą - cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Im polewa będzie bardziej gęsta, tym lepiej będzie się babka trzymać.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz