NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Japońska rolada "HURAGAN"
Japońska rolada "HURAGAN"
Przepis Japońska rolada "HURAGAN"
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.5.2021

Japońska rolada "HURAGAN"

Ufff!!! To jeszcze będzie wymagało ode mnie wielu ćwiczeń zanim dojdę do doskonałości! Ale ponieważ pod względem smaku ta rolada jest niesamowita, to na pewno nie był ostatni raz kiedy ją zrobiłam.

55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
110 g
cukru kryształ
110 g
mąki
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
90 ml
mleka
60 ml
oleju
1 i 1/2 łyżeczki
gorzkiego kakao
3 łyżki
wody

Na nadzienie:

bita śmietana + cukier do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W jednej misce zmiksuj ręcznym elektrycznym mikserem żółtka z 55g cukru na gęstą pianę.
  2. W drugiej misce ubij mikserem białka na pianę i stopniowo miksuj z nią 55g cukru.
  3. Następnie obie masy połącz za pomocą łopatki, domieszaj mieszankę mąki oraz proszku do pieczenia i dokładnie wymieszaj. W "ubrudzonej" misce, która jest pusta po połączeniu wszystkich składników wymieszaj olej z mlekiem (nie oczekuj kompaktowej mieszaniny, zawsze co najmniej troszkę olej będzie się oddzielał od mleka), do tej mieszanki dodaj część ciasta, wymieszaj łopatką aż będzie gładka masa a potem wlej do reszty ciasta i znów dobrze wymieszaj.
  4. Połowę ciasta wlej na mniejszą blaszkę, wyłożoną posmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia (mam blaszkę o wymiarach 38x25cm, ale mogłaby być też odrobinę większa) a drugą połowę zabarw mieszanką kakao i trzech łyże wody (ja mieszam to w szklance, taka mieszanka lepiej łączy się z ciastem niż samo suche kakao).
  5. Ciemne ciasto daj do rękawa cukierniczego z większą gładką końcówką i strzykaj nim równomiernie na jasne ciasto. Następnie końcem łopatki albo drewnianej łyżki "przejedź" po cieście po całej szerokości blaszki w odstępach około 2 cm aż do dna (tak jakbyś rysowała linie na dnie blaszki), następnie tę samą czynność powtórz wzdłuż blaszki i kilka razy uderz całą blaszką o stół aby pozbyć się niepożądanych bąbelków przy dnie. Piecz 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  6. Upieczony płat przełóż na czysty papier do pieczenia, pozostaw do ostygnięcia a następnie razem z papierem zroluj od szerszej strony, na której "robiłaś linie" jako na ostatniej (prawdopodobnie jest to istotne przy tworzeniu wzoru).
  7. Całkowicie ostygnięty płat rozwiń, posmaruj bitą śmietaną, zwiń ponownie i włóż do lodówki aby się schłodził. Użyłam swojej ulubionej bitej śmietany w proszku.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz