NajPrzepis.pl Desery Babki Jak przygotować szybką babkę bez używania foremki na babkę
Jak przygotować szybką babkę bez używania foremki na babkę
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.2.2021

Jak przygotować szybką babkę bez używania foremki na babkę

Jeśli masz ochotę i na jasną babkę i na ciemną babkę, to polecam wypróbować ten przepis. Na środek tortownicy włóż szklankę i na jedną stronę nalej jasne ciasto a na drugą ciemne. W ten sposób ciasta się nie wymieszają i powstanie dwukolorowa babka. Każdemu możesz później ukroić taki kawałek, jaki chce.

25 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie

NAJLEPSZE PRZEPISY

Składniki
3 szt.
jajek
130 g
cukru kryształ
1 op.
cukru waniliowego
250 g
mleko
100 g
oleju
310 g
mąki tortowej
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
3 łyżki
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki.
  2. Dodaj mleko, olej a na końcu również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, którą wcześniej przesiej na drobnym sitku. W małej misce wymieszaj kakao z wodą.
  3. Gotowe ciasto podziel na dwie połówki. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj tortownicę, dno wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem (masłem posmaruj również boki tortownicy) a do środka włóż szklankę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i mniejszej szklanki.
  5. Jenodcześnie wlewaj jasne i ciemne ciasto z dwóch stron tortownicy.
  6. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Video degustacje

Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz

Zbiór przepisów

Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu

Więcej zbiorów
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz

Najnowsze przepisy

Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny

Więcej przepisów