Jak przygotować szybką babkę bez używania foremki na babkę

Przepis Jak przygotować szybką babkę bez używania foremki na babkę

Dodał: NajKasia, 4.2.2021

Kategorie: Babki, Desery, Kołacze

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli masz ochotę i na jasną babkę i na ciemną babkę, to polecam wypróbować ten przepis. Na środek tortownicy włóż szklankę i na jedną stronę nalej jasne ciasto a na drugą ciemne. W ten sposób ciasta się nie wymieszają i powstanie dwukolorowa babka. Każdemu możesz później ukroić taki kawałek, jaki chce.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 4.2.2021

Kategorie: Babki, Desery, Kołacze

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

3 szt.jajek
130 gcukru kryształ
1 op.cukru waniliowego
250 gmleko
100 goleju
310 gmąki tortowej
1 małe op.proszku do pieczenia
2 łyżkikakao
3 łyżkiwody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki.
  2. Dodaj mleko, olej a na końcu również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, którą wcześniej przesiej na drobnym sitku. W małej misce wymieszaj kakao z wodą.
  3. Gotowe ciasto podziel na dwie połówki. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj tortownicę, dno wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem (masłem posmaruj również boki tortownicy) a do środka włóż szklankę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i mniejszej szklanki.
  5. Jenodcześnie wlewaj jasne i ciemne ciasto z dwóch stron tortownicy.
  6. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj