NajPrzepis.pl Desery Babki Jak przygotować szybką babkę bez używania foremki na babkę
Jak przygotować szybką babkę bez używania foremki na babkę
Przepis Jak przygotować szybką babkę bez używania foremki na babkę
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.2.2021

Jak przygotować szybką babkę bez używania foremki na babkę

Jeśli masz ochotę i na jasną babkę i na ciemną babkę, to polecam wypróbować ten przepis. Na środek tortownicy włóż szklankę i na jedną stronę nalej jasne ciasto a na drugą ciemne. W ten sposób ciasta się nie wymieszają i powstanie dwukolorowa babka. Każdemu możesz później ukroić taki kawałek, jaki chce.

25 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
3 szt.
jajek
130 g
cukru kryształ
1 op.
cukru waniliowego
250 g
mleko
100 g
oleju
310 g
mąki tortowej
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
3 łyżki
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki.
  2. Dodaj mleko, olej a na końcu również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, którą wcześniej przesiej na drobnym sitku. W małej misce wymieszaj kakao z wodą.
  3. Gotowe ciasto podziel na dwie połówki. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj tortownicę, dno wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem (masłem posmaruj również boki tortownicy) a do środka włóż szklankę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i mniejszej szklanki.
  5. Jenodcześnie wlewaj jasne i ciemne ciasto z dwóch stron tortownicy.
  6. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz