NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Czekoladowy cheesecake Jak przygotować extra czekoladowy cheesecake z malinami bez pieczenia
Jak przygotować extra czekoladowy cheesecake z malinami bez pieczenia
Przepis Jak przygotować extra czekoladowy cheesecake z malinami bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.9.2021

Jak przygotować extra czekoladowy cheesecake z malinami bez pieczenia

Proste, szybkie i bardzo smaczne. Jeśli uwielbiasz czekoladę to polecam spróbować. Z pewnością pokochasz ten przepis. Krem o smaku czekolady i mascarpone a na wierzchu czekoladowa polewa, która wcale nie łamie się podczas krojenia i jak w każdym cheesecake-u, chrupiący spód z herbatników.

35 min.
Przygotowanie
Składniki

Spód:

260 g
herbatników
1 łyżka
kakao
100 g
masła

Krem:

500 g
mascarpone
120 g
cukru pudru
szczypta
soli
300 g
czekolady
250 ml
śmietany kremówki

Polewa:

100 ml
śmietany kremówki
100 g
czekolady
do ozdoby
maliny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki zmiksuj za pomocą blendera, dodaj rozpuszczone masło i łyżkę kakao.
  2. Wymieszaj i przygotowaną masę z herbatników włóż na dno formy o średnicy 24 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia. Ładnie ugnieć i odstaw do lodówki.
  3. Mascarpone wymieszaj z cukrem i szczyptą soli (nie mieszaj mikserem, tylko ręcznie rózgą, aby mascarpone nie było zbyt rzadkie), dodaj rozpuszczoną i trochę ostudzoną śmietanę kremówkę i znów ręcznie wymieszaj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i ręcznie wymieszaj z czekoladową masą.
  4. Przygotowany krem nanieś na spód z herbatników i ładnie wygładź. Daj do lodówki na godzinę. Potem wierzch polej polewą czekoladową: śmietanę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść ją mieszając.
  5. Pozostaw w lodówce aby stężało, najlepiej na całą noc. Wierzch ozdób malinami.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz