Jak przygotować extra czekoladowy cheesecake z malinami bez pieczenia

Przepis Jak przygotować extra czekoladowy cheesecake z malinami bez pieczenia
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste, szybkie i bardzo smaczne. Jeśli uwielbiasz czekoladę to polecam spróbować. Z pewnością pokochasz ten przepis. Krem o smaku czekolady i mascarpone a na wierzchu czekoladowa polewa, która wcale nie łamie się podczas krojenia i jak w każdym cheesecake-u, chrupiący spód z herbatników.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:

SKŁADNIKI

Spód:

260 gherbatników
1 łyżkakakao
100 gmasła

Krem:

500 gmascarpone
120 gcukru pudru
szczyptasoli
300 gczekolady
250 mlśmietany kremówki

Polewa:

100 mlśmietany kremówki
100 gczekolady
do ozdobymaliny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Herbatniki zmiksuj za pomocą blendera, dodaj rozpuszczone masło i łyżkę kakao.
  2. Wymieszaj i przygotowaną masę z herbatników włóż na dno formy o średnicy 24 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia. Ładnie ugnieć i odstaw do lodówki.
  3. Mascarpone wymieszaj z cukrem i szczyptą soli (nie mieszaj mikserem, tylko ręcznie rózgą, aby mascarpone nie było zbyt rzadkie), dodaj rozpuszczoną i trochę ostudzoną śmietanę kremówkę i znów ręcznie wymieszaj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i ręcznie wymieszaj z czekoladową masą.
  4. Przygotowany krem nanieś na spód z herbatników i ładnie wygładź. Daj do lodówki na godzinę. Potem wierzch polej polewą czekoladową: śmietanę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść ją mieszając.
  5. Pozostaw w lodówce aby stężało, najlepiej na całą noc. Wierzch ozdób malinami.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj