Jak poprawnie przygotować doskonałe ciasto na roladę?

Przepis Jak poprawnie przygotować doskonałe ciasto na roladę?
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dzięki tym wskazówkom będziesz mieć wspaniale puszyste ciasto. Tak doskonałą roladę udało mi się zrobić po raz pierwszy. Zwykle było tak, że po zrolowaniu ciasto w ogóle nie zachowywało kształtu. Nadziewałam nutellą, którą roztarłam w odrobinie mleka, ale równie dobrze możesz użyć swojego ulubionego kremu jak również nadziewać ją owocami.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

5 szt.zółtek
1 gsoli
50 gcukru
5 szt.białek
70 gcukru
90 gmąki
2 gproszku do pieczenia
50 gmleka
50 goleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka z solą i cukrem (50 g) zmiksuj do osiągnięcia pianki. Odstaw na bok i w drugiej misce ubij białka razem z cukrem (70 g) na sztywną pianę. Cukier dodawaj na trzy razy, zawsze stopniowo.
  2. Gdy masz już ubitą sztywną pianę z białek, wymieszaj ją z masą z żółtek. Ostrożnie mieszaj tylko rózgą.
  3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów tylko lekko wymieszaj.
  4. W misce wymieszaj olej i mleko. Dodaj odrobinę ciasta i mieszaj dopóki nie osiągniesz jednolitej masy, którą następnie wylej do reszty ciasta i wymieszaj.
  5. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ładnie wyrównaj. Kilka razy uderz blaszką w blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i włóż ciasto do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
  6. Piecz w temperaturze 170 stopni przez pół godziny. Potem wyjmij ciasto, obróć blaszkę do góry dnem i ostrożnie zdejmij papier do pieczenia. Odkrój krawędzie, aby mieć piękną roladę.
  7. Rolować będziesz od krótszej strony. Jedną krótszą stronę ostrym nożem odetnij pod kątem, aby po zrolowaniu rolada się pięknie zamknęła. Drugą stronę ostrym nożem tylko nadkrój, aby mieć trzy nacięcia - paski obok siebie (nie przekrawaj zupełnie, zrób tylko nacięcia).
  8. Posmaruj nadzieniem według własnych preferencji smakowych (ja posmarowałam nutellą, którą rozcieńczyłam odrobiną mleka) i zroluj.
  9. Zawiń w papier do pieczenia i odłóż na co najmniej godzinę do lodówki. Krój ostrym nożem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj