NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Jak poprawnie przygotować doskonałe ciasto na roladę?
Jak poprawnie przygotować doskonałe ciasto na roladę?
Przepis Jak poprawnie przygotować doskonałe ciasto na roladę?
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Dzięki tym wskazówkom będziesz mieć wspaniale puszyste ciasto. Tak doskonałą roladę udało mi się zrobić po raz pierwszy. Zwykle było tak, że po zrolowaniu ciasto w ogóle nie zachowywało kształtu. Nadziewałam nutellą, którą roztarłam w odrobinie mleka, ale równie dobrze możesz użyć swojego ulubionego kremu jak również nadziewać ją owocami.

NajKasia    ·   23.1.2022

Jak poprawnie przygotować doskonałe ciasto na roladę?

Dzięki tym wskazówkom będziesz mieć wspaniale puszyste ciasto. Tak doskonałą roladę udało mi się zrobić po raz pierwszy. Zwykle było tak, że po zrolowaniu ciasto w ogóle nie zachowywało kształtu. Nadziewałam nutellą, którą roztarłam w odrobinie mleka, ale równie dobrze możesz użyć swojego ulubionego kremu jak również nadziewać ją owocami.

25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
5 szt.
zółtek
1 g
soli
50 g
cukru
5 szt.
białek
70 g
cukru
90 g
mąki
2 g
proszku do pieczenia
50 g
mleka
50 g
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Żółtka z solą i cukrem (50 g) zmiksuj do osiągnięcia pianki. Odstaw na bok i w drugiej misce ubij białka razem z cukrem (70 g) na sztywną pianę. Cukier dodawaj na trzy razy, zawsze stopniowo.
  2. Gdy masz już ubitą sztywną pianę z białek, wymieszaj ją z masą z żółtek. Ostrożnie mieszaj tylko rózgą.
  3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów tylko lekko wymieszaj.
  4. W misce wymieszaj olej i mleko. Dodaj odrobinę ciasta i mieszaj dopóki nie osiągniesz jednolitej masy, którą następnie wylej do reszty ciasta i wymieszaj.
  5. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ładnie wyrównaj. Kilka razy uderz blaszką w blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i włóż ciasto do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
  6. Piecz w temperaturze 170 stopni przez pół godziny. Potem wyjmij ciasto, obróć blaszkę do góry dnem i ostrożnie zdejmij papier do pieczenia. Odkrój krawędzie, aby mieć piękną roladę.
  7. Rolować będziesz od krótszej strony. Jedną krótszą stronę ostrym nożem odetnij pod kątem, aby po zrolowaniu rolada się pięknie zamknęła. Drugą stronę ostrym nożem tylko nadkrój, aby mieć trzy nacięcia - paski obok siebie (nie przekrawaj zupełnie, zrób tylko nacięcia).
  8. Posmaruj nadzieniem według własnych preferencji smakowych (ja posmarowałam nutellą, którą rozcieńczyłam odrobiną mleka) i zroluj.
  9. Zawiń w papier do pieczenia i odłóż na co najmniej godzinę do lodówki. Krój ostrym nożem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz