NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Jagodowy cheesecake z polewą z mlecznej czekolady
Jagodowy cheesecake z polewą z mlecznej czekolady
Przepis Jagodowy cheesecake z polewą z mlecznej czekolady
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.3.2022

Jagodowy cheesecake z polewą z mlecznej czekolady

Cheesecake zalicza się do moich ulubionych deserów. Ten dzięki jagodom jest przyjemnie świeży a polewa czekoladowa nadaje słodki akcent. Przygotowanie nie jest skomplikowane a smak tego ciasta sprawi radość każdemu.

35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

200 g
herbatników
100 g
masła

Krem

500 g
delikatnego twarogu
250 g
mascarpone
200 g
kwaśniej śmietany
2 sztuki
jajek
2 łyżki
mąki
120 g
cukru pudru
150 g
rozmrożonych jagód (również z odrobiną soku)
1 sztuka (20g)
cukru waniliowego

Polewa

100 g
mlecznej czekolady
50 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W mikserze zmiksuj herbatniki. Dodaj masło w pokojowej temperaturze i znów zmiksuj. Mieszankę wysyp do okrągłej formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Herbatniki równomiernie dociśnij łyżką po bokach jak również na dnie formy. Przygotowany spód piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  2. Na krem zmiksuj twaróg, mascarpone i kwaśną śmietanę. Po jednym dodawaj jajka. Dodaj mąkę z cukrem i zmiksuj.
  3. Rozmrożone jagody z odrobiną soku i cukrem waniliowym zmiksuj blenderem.
  4. Mieszankę jagodową dodaj do kremu i wymieszaj. Tak przygotowany krem nałóż na spód i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 155 stopni przez około 50 minut. Na dno piekarnika wstaw podczas pieczenia blaszkę z wodą.
  5. Po upieczeniu boki powinny być złociste a sernik w środku powinien wydawać się surowy. To nie przeszkadza, on stężeje w lodówce. Po upieczeniu pozostaw go jeszcze przez około pół godziny do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
  6. Na polewę zagrzej w garnku śmietanę. Do miski połam czekoladę i polej ją ciepłą śmietaną. Mieszając otrzymasz polewę czekoladową, którą polej ostygnięty cheesecake. Tak przygotowane ciasto odstaw na noc do lodówki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz