NajPrzepis.pl Jagodowe ciasto z pysznym śmietankowym kremem
Jagodowe ciasto z pysznym śmietankowym kremem
Przepis Jagodowe ciasto z pysznym śmietankowym kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Owocowe ciasta są w lecie bardzo lubiane. Moja dzieciaki poprosiły, żebym zrobiła to ciemno fioletowe ciasto, które robię w lecie bardzo często a oni nie wiedzą z jakich owoców jest. Jest z jagód, które chowałam w zamrażarce przez cały rok (są z zeszłego sezonu) ale to w ogóle nie szkodzi. Przynajmniej wyczyściłam zamrażarkę i mam miejsce na tegoroczne jeśli nie zużyję ich na bieżąco. Koniecznie spróbuj tego orzeźwiającego ciasta z żelatyną.

NajKasia    ·   30.5.2021

Jagodowe ciasto z pysznym śmietankowym kremem

Owocowe ciasta są w lecie bardzo lubiane. Moja dzieciaki poprosiły, żebym zrobiła to ciemno fioletowe ciasto, które robię w lecie bardzo często a oni nie wiedzą z jakich owoców jest. Jest z jagód, które chowałam w zamrażarce przez cały rok (są z zeszłego sezonu) ale to w ogóle nie szkodzi. Przynajmniej wyczyściłam zamrażarkę i mam miejsce na tegoroczne jeśli nie zużyję ich na bieżąco. Koniecznie spróbuj tego orzeźwiającego ciasta z żelatyną.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
20 g
cukru pudru
200 g
mąki
100 ml
mleka
100 ml
oleju
1 op.
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego

Krem:

1 l
mleka
3 szt.
budyń
6 łyżki
cukru
800 ml
śmietany

Ponadto:

dżem jagodowy
świeże albo mrożone jagody
2 opakowania żelatyny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj olej, mleko i stopniowo pianę z białek oraz mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Z mleka cukru i budyniu ugotuj gęsty budyń.
  4. Gdy ostygnie wymieszaj go ze śmietaną.
  5. Do rozmrożonych jagód dolej wodę - według potrzeb, dodaj żelatynę przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Ostygnięte ciasto posmaruj dżemem, na to daj przygotowany krem i warstwę owoców z żelatyną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz