Jagodowe ciasto z pysznym śmietankowym kremem

Przepis Jagodowe ciasto z pysznym śmietankowym kremem

Dodał: NajKasia, 30.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Owocowe ciasta są w lecie bardzo lubiane. Moja dzieciaki poprosiły, żebym zrobiła to ciemno fioletowe ciasto, które robię w lecie bardzo często a oni nie wiedzą z jakich owoców jest. Jest z jagód, które chowałam w zamrażarce przez cały rok (są z zeszłego sezonu) ale to w ogóle nie szkodzi. Przynajmniej wyczyściłam zamrażarkę i mam miejsce na tegoroczne jeśli nie zużyję ich na bieżąco. Koniecznie spróbuj tego orzeźwiającego ciasta z żelatyną.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
20 gcukru pudru
200 gmąki
100 mlmleka
100 mloleju
1 op.proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego

Krem:

1 lmleka
3 szt.budyń
6 łyżkicukru
800 mlśmietany

Ponadto:

dżem jagodowy
świeże albo mrożone jagody
2 opakowania żelatyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj olej, mleko i stopniowo pianę z białek oraz mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Z mleka cukru i budyniu ugotuj gęsty budyń.
  4. Gdy ostygnie wymieszaj go ze śmietaną.
  5. Do rozmrożonych jagód dolej wodę - według potrzeb, dodaj żelatynę przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Ostygnięte ciasto posmaruj dżemem, na to daj przygotowany krem i warstwę owoców z żelatyną.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj