Jagodowe ciasto z przepisu od Nadii

Jagodowe ciasto z przepisu od Nadii

Dodał: NajKasia, 5.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Wczoraj upiekłam fantastyczne jagodowe ciasto z jagód, które dostałam od mojej koleżanki. Część z nich zamroziłam a z drugiej części zrobiłam to fantastyczne ciasto z porządną ilością owoców i z kruszonką. Owoce możesz użyć dowolne - jagody, truskawki, maliny, morele, wiśnie, porzeczki...

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 5.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmąki
15 mlmleka
20 gdrożdży
75 gmasła
1 szt.jajko
25 gcukru pudru
szczyptasoli
370 g jagód
olej do posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania

Na kruszonkę:

100 gmąki
100 gmasła
50 gcukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj trochę cukru i pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie w odpowiednim naczyniu zmieszaj przesianą mąkę, rozpuszczone masło, jajka, cukier, szczyptę soli i wyrób z tego gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Następnie wyjmij je na stolnicę, lekko ugnieć i włóż na posmarowany talerz crisp do mikrofalówki.
  3. Krawędzie ciasta lekko unieś. Posyp tartą bułką, na to wysyp jagody i na wierzch kruszonkę. Na programie Crisp w mikrofalówce piecz przez 10 minut.
  4. Ja wyrośnięte ciasto mieszałam w maszynie do chleba z programem Ciasto. Ponieważ dawałam mrożone jagody z zamrażarki, trwało to trochę dłużej – około 18 minut, a potem jeszcze z programem Grill pozostawiłam aby odrobinę zbrązowiało – około 2 minut, bałam się aby nie stało się twarde. 

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj