NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jagodowe ciasto sypane z bitą śmietaną
Jagodowe ciasto sypane z bitą śmietaną
Przepis Jagodowe ciasto sypane z bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.6.2021

Jagodowe ciasto sypane z bitą śmietaną

Ponieważ właśnie robiłam trochę jagód do słoików na zimę to nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam też to fantastyczne ciasto sypane. Uwielbiam ciasta sypane, są tak łatwe że zrobi je nawet osoba początkująca w pieczeniu. Użyłam kubka o pojemności 350 ml.

10 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
1 kubek to 350 ml
2 kubki
mąki
1 kubek
letniego mleka
1 kubek
cukru pudru
1 małe op.
proszku do pieczenia
1/2 kubka
oleju
4 szt.
jajek
1 litr
jagód
szczypta
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem, dodaj olej i znów zmiksuj, dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.
  2. Z białek i cukru waniliowego ubij pianę, dodaj szczyptę soli i stopniowo wymieszaj z ciastem.
  3. Ciasto wylej na posmarowaną i wysypaną mąką blaszkę, posyp jagodami i piecz w temperaturze 180 ° C przez 20 minut.
  4. Ja miałam mało jagód, więc użyłam też tych z kompotu.
  5. Polej czekoladą i ozdób bitą śmietaną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz