Jabłkowy wicher - delikatne i smaczne ciasto sypane

Przepis Jabłkowy wicher - delikatne i smaczne ciasto sypane

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Prawie bez wysiłku a efekt jest doskonały. Jabłeczniki są bardzo lubiane a ten jest u nas w domu zaliczany do TOP. Soczysty a jednocześnie chrupiący.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

3 szt.jajek
1 kubek(250 ml) cukru
2 kubkikefiru
100 mloleju
1,5 kubkamąki
1/2 małe op.proszku do pieczenia
5 szt.większych jabłek
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej i wymieszaj. Następnie dodaj kefir, znowu wymieszaj i na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ja mąkę zawsze daję przesianą ale nie jest to konieczne.
  2. Do tak przygotowanego ciasta dodaj pokrojone w małe kawałeczki jabłka.
  3. Ciasto wylej na blaszkę (20x30 cm), dno blaszki posmaruj przedtem masłem i posyp mąką. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut - obserwuj.
  4. Pozostaw do ostygnięcia i pokrój. Wierzch przed podaniem posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj