NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłkowy wicher - delikatne i smaczne ciasto sypane
Jabłkowy wicher - delikatne i smaczne ciasto sypane
Przepis Jabłkowy wicher - delikatne i smaczne ciasto sypane
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.6.2021

Jabłkowy wicher - delikatne i smaczne ciasto sypane

Prawie bez wysiłku a efekt jest doskonały. Jabłeczniki są bardzo lubiane a ten jest u nas w domu zaliczany do TOP. Soczysty a jednocześnie chrupiący.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
3 szt.
jajek
1 kubek
(250 ml) cukru
2 kubki
kefiru
100 ml
oleju
1,5 kubka
mąki
1/2 małe op.
proszku do pieczenia
5 szt.
większych jabłek
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej i wymieszaj. Następnie dodaj kefir, znowu wymieszaj i na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ja mąkę zawsze daję przesianą ale nie jest to konieczne.
  2. Do tak przygotowanego ciasta dodaj pokrojone w małe kawałeczki jabłka.
  3. Ciasto wylej na blaszkę (20x30 cm), dno blaszki posmaruj przedtem masłem i posyp mąką. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut - obserwuj.
  4. Pozostaw do ostygnięcia i pokrój. Wierzch przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz