Jabłkowo - piernikowa babka

Przepis Jabłkowo - piernikowa babka

Dodał: NajKasia, 14.1.2022

Kategorie: Babki, Desery, Piernik, Najlepsze desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bardzo prosta babka, smaczna, puszysta.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.1.2022

Kategorie: Babki, Desery, Piernik, Najlepsze desery

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA 16 PORCJI:

2 szt.jabłek
2 kubkimąki
50 mlmleka
1/2 kubkaoleju
1/2 kubkacukru pudru
2 szt.jajka
2 łyżkimiodu
1 małe op.proszku do pieczenia
przyprawa do piernika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj potrzebne składniki.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce (około 1 kubka). Do miski stopniowo dodawaj do jabłek: mąkę jajka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier, mleko, olej i miód.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ciasto jest gotowe.
  4. Wysmaruj blaszkę na babkę olejem i wysyp kaszką dla dzieci. Ciasto daj do formy.
  5. Formę z ciastem daj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 30 do 35 minut.
  6. Po upieczenie nie wyjmuj od razu babki, pozostaw ją na jakiś czas w formie aby ostygła a dopiero potem wyjmij ją na talerz albo na kratkę.
  7. Babka jest świetna nawet bez polewy, wystarczy posypać ją cukrem pudrem. Smacznego.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej kucharki - Dorisa

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj