NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Piernik Jabłkowo - piernikowa babka
Jabłkowo - piernikowa babka
Przepis Jabłkowo - piernikowa babka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.1.2022

Jabłkowo - piernikowa babka

Bardzo prosta babka, smaczna, puszysta.

Składniki

SKŁADNIKI NA 16 PORCJI:

2 szt.
jabłek
2 kubki
mąki
50 ml
mleka
1/2 kubka
oleju
1/2 kubka
cukru pudru
2 szt.
jajka
2 łyżki
miodu
1 małe op.
proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj potrzebne składniki.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce (około 1 kubka). Do miski stopniowo dodawaj do jabłek: mąkę jajka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier, mleko, olej i miód.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ciasto jest gotowe.
  4. Wysmaruj blaszkę na babkę olejem i wysyp kaszką dla dzieci. Ciasto daj do formy.
  5. Formę z ciastem daj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 30 do 35 minut.
  6. Po upieczenie nie wyjmuj od razu babki, pozostaw ją na jakiś czas w formie aby ostygła a dopiero potem wyjmij ją na talerz albo na kratkę.
  7. Babka jest świetna nawet bez polewy, wystarczy posypać ją cukrem pudrem. Smacznego.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej kucharki - Dorisa

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz