NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Jabłkowe knedliki bez jajek (tylko z 2 składników)
Jabłkowe knedliki bez jajek (tylko z 2 składników)
Przepis Jabłkowe knedliki bez jajek (tylko z 2 składników)
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.4.2021

Jabłkowe knedliki bez jajek (tylko z 2 składników)

Z mielonymi orzechami włoskimi są fantastyczne a do zrobienia knedlików wystarczą tylko 2 składniki na kulki. Koniecznie spróbuj. Są bardzo szybkie i łatwe do przygotowania.

Składniki
1 kg
obranych tartych jabłek
260 g
mąki
mąka do pomocy przy formowaniu
rozpuszczone masło do polania
mielone orzechy, mak lub twaróg
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce (na dużych oczkach) jak na ciasto. Starte jabłka wymieszaj z mąką i daj na 1 - 2 godziny do lodówki.
  2. Mąka powinna napęcznieć, ale ciasto i tak nie będzie miękkie i klejące. Jeśli przypadkiem masz bardzo soczyste jabłka i ciasto nawet po odstawieniu będzie bardzo rzadkie, to możesz zagęścić je odrobiną bułki tartej lub mąki i pozostawić co najmniej na 30 minut aby napęczniało.
  3. Następnie uformuj kuleczki o średnicy około 3cm (nie polecam robienia zbyt dużych kulek bo źle się je gotuje). Ja pomagam sobie w ten sposób, że łyżką nabieram odpowiednią ilość ciasta, daję je do miski z mąką, delikatnie je obtaczam aby mąka była ze wszystkich stron a następnie ostrożnie rękoma formuję kulkę.
  4. Kuleczki wkładam do wrzącej wody i gotuję około 5 - 7 minut w zależności od wielkości. Na początku gotowania delikatnie mieszam je chochlą aby nie przylepiły się do dna garnka.
  5. Po 5-ti minutach wyjmij jedną kuleczkę, przekrój i spróbuj. Jeśli jest dobra to wyjmij pozostałe z wody.
  6. Pozostaw na sitku aby obciekły, rozdziel na talerze, polej rozpuszczonym masłem i posyp swoją ulubioną posypką (na zdjęciu są z mielonymi orzechami). 

    *Uwaga: Ten przepis naprawdę jest bez jajka. Wypróbowałam też inne przepisy z jajkiem i również były dobre.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz