NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłkowa bomba - prosty jabłecznik
Jabłkowa bomba - prosty jabłecznik
Przepis Jabłkowa bomba - prosty jabłecznik
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.6.2021

Jabłkowa bomba - prosty jabłecznik

Prosty jabłecznik, który jest gotowy w pół godzinki. Podczas gdy ciasto się piecze, przygotowujesz nadzienie, które dajesz na jeszcze gorący upieczony spód i pozostawiasz do ostygnięcia. Potem trzeba już tylko posprzątać kuchnię. Ciasto w tym czasie ostygnie, pokroisz je i można jeść.

Składniki

Ciasto:

200 g
mąki
200 g
cukru
4 szt.
jajek
1 opakowanie
proszku do pieczenia
100 ml
oleju
100 ml
wody

Nadzienie:

1 kg
tartych jabłek
cukier w zależności od tego jak bardzo kwaśne są jabłka
2 opakowania
budyniu
300 ml
wody
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżeczki
mielonego cynamonu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki. Powoli wymieszaj z olejem, wodą a następnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką.
  2. Ciasto wylej na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). I włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  3. Jabłka zetrzyj na tarce, dodaj cukier według preferencji smakowych, cukier waniliowy i cynamon.
  4. Do garna daj 300 ml wody, 2 opakowana budyniu i dobrze wymieszaj. Do tego dodaj jabłka i zagotuj.
  5. Powstanie gęsta masa, którą posmaruj odrazu na upieczone ciasto i pozostaw aby stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz