Jabłecznik ze słonym karmelem w zdrowszej wersji

Przepis Jabłecznik ze słonym karmelem w zdrowszej wersji
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Połączeniu jabłek i karmelu w cieśnie po prostu nie można się oprzeć. Zwykle te ciasta są pełne cukru, ale ja zdecydowałam się przygotować je w trochę lżejszej i zdrowszej wersji. Jeśli lubisz próbować nowych rzeczy to polecam je zrobić.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód

50 gzmiksowanych płatków owsianych
50 gpełnoziarnistej mąki orkiszowej
50 gmąki kokosowej
80 gmasła
10 gcukru trzcinowego
5 łyżekwody

Nadzienie

6 sztukjabłek
2 łyżeczkimielonego cynamonu
1 łyżkamiodu
1 sztuka (38 g)budyniu waniliowego w proszku

Kruszonka

15 gpłatków owsianych
30 gpełnoziarnistej mąki orkiszowej
15 gcukru trzcinowego
2 łyżeczkimielonego cynamonu
20 gmasła

Karmel

250 mlmleko kokosowe z puszki
30 gcukier kokosowy
10 golej kokosowy
szczyptasoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wymieszaj składniki na ciasto i wyrób ciasto. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy rozłóż przygotowane ciasto. Podpiecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  2. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z miodem i z cynamonem i gotuj z odrobiną wody aż zmiękną. Miękkie jabłka pozostaw aby trochę ostygły a następnie wymieszaj z budyniem w proszku i nałóż na spód z ciasta.
  3. W misce wymieszaj składniki na kruszonkę. Masa powinna być raczej sypka. Nałóż ją na nadzienie jabłkowe i włóż ciasto do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  4. Mleko kokosowe gotuj z cukrem kokosowym mieszając od czasu do czasu przez około 25-30 minut aż zgęstnieje. Dodaj olej i ponownie wymieszaj. Na koniec możesz dodać szczyptę soli. Upieczone i lekko ostygnięte ciasto polej karmelem.
  5. Odstaw ciasto do lodówki aby polewa stężała.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj