NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłecznik ze słonym karmelem w zdrowszej wersji
Jabłecznik ze słonym karmelem w zdrowszej wersji
Przepis Jabłecznik ze słonym karmelem w zdrowszej wersji
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.4.2022

Jabłecznik ze słonym karmelem w zdrowszej wersji

Połączeniu jabłek i karmelu w cieśnie po prostu nie można się oprzeć. Zwykle te ciasta są pełne cukru, ale ja zdecydowałam się przygotować je w trochę lżejszej i zdrowszej wersji. Jeśli lubisz próbować nowych rzeczy to polecam je zrobić.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

50 g
zmiksowanych płatków owsianych
50 g
pełnoziarnistej mąki orkiszowej
50 g
mąki kokosowej
80 g
masła
10 g
cukru trzcinowego
5 łyżek
wody

Nadzienie

6 sztuk
jabłek
2 łyżeczki
mielonego cynamonu
1 łyżka
miodu
1 sztuka (38 g)
budyniu waniliowego w proszku

Kruszonka

15 g
płatków owsianych
30 g
pełnoziarnistej mąki orkiszowej
15 g
cukru trzcinowego
2 łyżeczki
mielonego cynamonu
20 g
masła

Karmel

250 ml
mleko kokosowe z puszki
30 g
cukier kokosowy
10 g
olej kokosowy
szczypta
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wymieszaj składniki na ciasto i wyrób ciasto. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy rozłóż przygotowane ciasto. Podpiecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  2. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z miodem i z cynamonem i gotuj z odrobiną wody aż zmiękną. Miękkie jabłka pozostaw aby trochę ostygły a następnie wymieszaj z budyniem w proszku i nałóż na spód z ciasta.
  3. W misce wymieszaj składniki na kruszonkę. Masa powinna być raczej sypka. Nałóż ją na nadzienie jabłkowe i włóż ciasto do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  4. Mleko kokosowe gotuj z cukrem kokosowym mieszając od czasu do czasu przez około 25-30 minut aż zgęstnieje. Dodaj olej i ponownie wymieszaj. Na koniec możesz dodać szczyptę soli. Upieczone i lekko ostygnięte ciasto polej karmelem.
  5. Odstaw ciasto do lodówki aby polewa stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz