NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłecznik z przepisu naszych babć
Jabłecznik z przepisu naszych babć
Jabłecznik z przepisu naszych babć
NajKasia    ·   6.8.2021

Jabłecznik z przepisu naszych babć

Klasyczny przepis na jabłecznik od naszych babć.

25 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
Ciasto:
600 g
mąki
200 g
cukru pudru
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 szt.
żółtek
2 łyżki
kwaśniej śmietany
120 g
margaryny lub masła

Nadzienie:

2,5 kg
jabłek
2 małe op.
cukru waniliowego
1 łyżeczka
cynamonu
100 g
cukru
4 szt.
białek

Ponadto będziemy potrzebować:

cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, którą zawiń w folię i odłóż do lodówki na pół godziny.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Daj do garnka razem z cukrem waniliowym i cukrem i duś aż będą miękkie. Miękkie jabłka odstaw i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Ciasto podziel na dwie połowy. Obie części rozwałkuj na stolnicy. Jedno ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto nałóż masę jabłkową, którą wymieszaj z ubitą pianą z białek i ładnie wygładź. Na nadzienie jabłkowe połóż drugi płat ciasta, który nakłuj widelcem i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni. Piecz aż ciasto będzie złociste. Wierzch możesz posmarować olejem, ale nie musisz.
  5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Wierzch posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz