Jabłecznik z przepisu naszych babć

Jabłecznik z przepisu naszych babć

Dodał: NajKasia, 6.8.2021

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Jabłecznik z przepisu naszych babć
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Klasyczny przepis na jabłecznik od naszych babć.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Jabłecznik z przepisu naszych babć

Dodał: NajKasia, 6.8.2021

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:
600 gmąki
200 gcukru pudru
1 małe op.proszku do pieczenia
2 szt.żółtek
2 łyżkikwaśniej śmietany
120 gmargaryny lub masła

Nadzienie:

2,5 kgjabłek
2 małe op.cukru waniliowego
1 łyżeczkacynamonu
100 gcukru
4 szt.białek

Ponadto będziemy potrzebować:

cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, którą zawiń w folię i odłóż do lodówki na pół godziny.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Daj do garnka razem z cukrem waniliowym i cukrem i duś aż będą miękkie. Miękkie jabłka odstaw i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Ciasto podziel na dwie połowy. Obie części rozwałkuj na stolnicy. Jedno ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto nałóż masę jabłkową, którą wymieszaj z ubitą pianą z białek i ładnie wygładź. Na nadzienie jabłkowe połóż drugi płat ciasta, który nakłuj widelcem i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni. Piecz aż ciasto będzie złociste. Wierzch możesz posmarować olejem, ale nie musisz.
  5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Wierzch posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj