Jabłecznik z orzechami BEZ MĄKI i CUKRU - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Jabłecznik z orzechami BEZ MĄKI i CUKRU - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Dodał: NajKasia, 5.1.2022

Kategorie: Zdrowe przepisy, Fitness

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fitness jabłecznik bez użycia mąki i cukru. Osłodzić możesz miodem lub słodzikiem. Doskonałe orzechowe ciasto w połączeniu z jabłkami jest niesamowite.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 5.1.2022

Kategorie: Zdrowe przepisy, Fitness

SKŁADNIKI

Warstwa jabłkowa:

500 gjabłek
3 łyżkisoku z cytryny
1 łyżkamiodu - nie musi być
1 łyżeczkacynamonu

Ciasto:

5 szt.jajek
100 gmielonych orzechów włoskich
1 łyżkamiodu - nie musi być
olej kokosowy do posmarowania formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj składniki. Jabłka oczyść, polej sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały i odstaw na 5 minut. Następnie podsmaż je na patelni razem z cynamonem - możesz dodać miód do smaku. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Oddziel białka i żółtka. Do żółtek dodaj miód lub słodzik i ubij na gęstą pianę. Następnie dodaj mielone orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Białka zmiksuj na sztywną pianę i drewnianą łyżką wymieszaj z masą orzechową.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym i nałóż jabłka. Jabłka dawaj bez soku - w przeciwnym razie ciasto orzechowe by było mokre. Na jabłka nałóż ciasto orzechowe i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut.
  4. Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta z piekarnika, tylko delikatnie otwórz drzwiczki i pozostaw je jeszcze na 10 minut w spokoju. Potem wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj