Jabłecznik z kratką - przepis jeszcze od mojej babci

Jabłecznik z kratką - przepis jeszcze od mojej babci

Dodał: NajKasia, 31.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W naszym domu to bardzo tradycyjne ciasto. Czasami robię je też bez kratki na wierzchu (ale tylko wtedy, gdy mi się nie chce z ciasta robić kratki - wtedy klasycznie wałkuję zarówno to ciasto na dole jak i to na środku i wszystko jest gotowe znacznie szybciej). Jednak jeśli tylko mam możliwość poświęcić na to trochę czasu na to by ciasto wyglądało lepiej, to robię kratkę. Pod względem smaku ciasto jest fantastyczne, jeśli użyjesz kwaśnych jabłek to końcowe ciasto będzie też bardzo orzeźwiające. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych, jeśli wolisz słodsze ciasta, ale masz kwaśne jabłka to dodaj więcej cukru.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 31.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

600 gmąki
300 gmargaryny
200 gcukru pudru
2 szt.jajka
1 szt,proszek do pieczenia

Nadzienie:

2 kgjabłek
150 gcukru
2 op.cukru cynamonowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z mąki, margaryny, cukru pudru, jajek i proszku do pieczenia wyrób gładkie ciasto i pozostaw je na 30 minut.
  2. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, dodaj cukier i cukier cynamonowy.
  3. Ciasto podziel na 3 części (jedna może być mniejsza). Głębszą blaszkę wysmaruj i wysyp mąką.
  4. Na stolnicy rozwałkuj ciasto i za pomocą wałeczka przenieś je na blaszkę. Ciasto posyp odrobinę bułą tartą i daj połowę jabłek.
  5. Rozwałkuj drugie ciasto i daj je na jabłka. Znowu posyp bułką tartą i daj pozostałe jabłka.
  6. Z trzeciego ciasta zrób kratkę i włóż ciasto do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  7. Upieczone ciasto możesz jeszcze posypać cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj