NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłecznik z kratką na wierzchu i twarogiem PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
Jabłecznik z kratką na wierzchu i twarogiem PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
Jabłecznik z kratką na wierzchu i twarogiem PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.3.2021

Jabłecznik z kratką na wierzchu i twarogiem PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

W oryginalnym przepisie z wierzchniego ciasta jest zrobiona kratka. Ja nie miała ochoty go w ten sposób formować więc dałam górny płat ciasta w całości ale w żaden sposób nie wpłynęło to na smak :)

30 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
200 g
cukru pudru
250 g
margaryny
2 szt.
jajek
1 małe op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

500 g
twarogu
200 ml
śmietany
1 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
cukru pudru
6 szt.
jabłek
1 op.
cukru waniliowego
1 op.
cukru cynamonowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Składniki na ciasto wymieszaj w misce i zrób z tego gładkie ciasto, które podziel na dwie połowy.
  2. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę przełóż rozwałkowany wałkiem jeden płat ciasta. Boki lekko podwyższ.
  3. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką masę, dodaj śmietanę i jeszcze wymieszaj.
  4. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i dopraw cukrem. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie, to może dodać więcej cukru.
  5. Następnie nałóż na ciasto nadzienie. Układaj je na przemian.
  6. Wierzch przykryj drugim płatem ciasta lub zrób z niego kratkę. Ponakłuwaj widelcem i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
  7. Po upieczeniu posyp po wierzchu cukrem pudrem i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz