Jabłecznik z kratką na wierzchu i twarogiem PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

Jabłecznik z kratką na wierzchu i twarogiem PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

Dodał: NajKasia, 30.3.2021

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W oryginalnym przepisie z wierzchniego ciasta jest zrobiona kratka. Ja nie miała ochoty go w ten sposób formować więc dałam górny płat ciasta w całości ale w żaden sposób nie wpłynęło to na smak :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.3.2021

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
200 gcukru pudru
250 gmargaryny
2 szt.jajek
1 małe op.proszku do pieczenia

Nadzienie:

500 gtwarogu
200 mlśmietany
1 op.cukru waniliowego
4 łyżkicukru pudru
6 szt.jabłek
1 op.cukru waniliowego
1 op.cukru cynamonowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Składniki na ciasto wymieszaj w misce i zrób z tego gładkie ciasto, które podziel na dwie połowy.
  2. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę przełóż rozwałkowany wałkiem jeden płat ciasta. Boki lekko podwyższ.
  3. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką masę, dodaj śmietanę i jeszcze wymieszaj.
  4. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i dopraw cukrem. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie, to może dodać więcej cukru.
  5. Następnie nałóż na ciasto nadzienie. Układaj je na przemian.
  6. Wierzch przykryj drugim płatem ciasta lub zrób z niego kratkę. Ponakłuwaj widelcem i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
  7. Po upieczeniu posyp po wierzchu cukrem pudrem i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj