NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłecznik z kratką jak od babci
Jabłecznik z kratką jak od babci
Przepis Jabłecznik z kratką jak od babci
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Proste i szybkie ciasto jabłkowe. Przepis jest naprawdę bardzo stary, ja dodałam do niego jeszcze rodzynki i orzechy. Ale jeśli nie lubisz rodzynek to oczywiście możesz je pominąć.

NajKasia    ·   15.9.2021

Jabłecznik z kratką jak od babci

Proste i szybkie ciasto jabłkowe. Przepis jest naprawdę bardzo stary, ja dodałam do niego jeszcze rodzynki i orzechy. Ale jeśli nie lubisz rodzynek to oczywiście możesz je pominąć.

20 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
150 g
masła
2 szt.
jajek
120 g
cukru pudru
1 małe op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

1,5 kg
jabłek
3 łyżki
cukru kryształ
2 łyżki
cynamonu
do smaku
rodzynki
do smaku
orzechy włoskie
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. Ze wszystkich składników na ciasto wyrób jednolitą masę, którą podziel na dwie części. Jedną większą i jedną mniejszą. Większą część rozwałkuj na płat, który połóż na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce.
  2. Ułóż nadzienie, które przygotuj w ten sposób, że jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posłodź cukrem, dodaj cynamon, rodzynki i orzechy włoskie. Wymieszaj.
  3. Na wierzchu ułóż płaty ciasta - ciasto rozwałkuj na cienki płat, radełkiem potnij na paseczki.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz