Jabłecznik z kratką jak od babci

Przepis Jabłecznik z kratką jak od babci

Dodał: NajKasia, 15.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Jabłecznik

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste i szybkie ciasto jabłkowe. Przepis jest naprawdę bardzo stary, ja dodałam do niego jeszcze rodzynki i orzechy. Ale jeśli nie lubisz rodzynek to oczywiście możesz je pominąć.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 15.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Jabłecznik

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gmąki
150 gmasła
2 szt.jajek
120 gcukru pudru
1 małe op.proszku do pieczenia

Nadzienie:

1,5 kgjabłek
3 łyżkicukru kryształ
2 łyżkicynamonu
do smakurodzynki
do smakuorzechy włoskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników na ciasto wyrób jednolitą masę, którą podziel na dwie części. Jedną większą i jedną mniejszą. Większą część rozwałkuj na płat, który połóż na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce.
  2. Ułóż nadzienie, które przygotuj w ten sposób, że jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posłodź cukrem, dodaj cynamon, rodzynki i orzechy włoskie. Wymieszaj.
  3. Na wierzchu ułóż płaty ciasta - ciasto rozwałkuj na cienki płat, radełkiem potnij na paseczki.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj