Jabłecznik z kratką jak od babci

Dodał: NajKasia, 15.9.2021
Kategorie: Kołacze, Desery, Jabłecznik
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Proste i szybkie ciasto jabłkowe. Przepis jest naprawdę bardzo stary, ja dodałam do niego jeszcze rodzynki i orzechy. Ale jeśli nie lubisz rodzynek to oczywiście możesz je pominąć.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 15.9.2021
Kategorie: Kołacze, Desery, Jabłecznik
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
400 gmąki
150 gmasła
2 szt.jajek
120 gcukru pudru
1 małe op.proszku do pieczenia
Nadzienie:
1,5 kgjabłek
3 łyżkicukru kryształ
2 łyżkicynamonu
do smakurodzynki
do smakuorzechy włoskie
- Ze wszystkich składników na ciasto wyrób jednolitą masę, którą podziel na dwie części. Jedną większą i jedną mniejszą. Większą część rozwałkuj na płat, który połóż na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce.
- Ułóż nadzienie, które przygotuj w ten sposób, że jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posłodź cukrem, dodaj cynamon, rodzynki i orzechy włoskie. Wymieszaj.
- Na wierzchu ułóż płaty ciasta - ciasto rozwałkuj na cienki płat, radełkiem potnij na paseczki.
- Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Jablečný mrežovník jako od babičky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Jablkový mrežovník ako od babičky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Leckerer Gitterkuchen mit Äpfeln an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Almás rácsos ahogy mamámtól tanultam.
KOMENTARZE DO PRZEPISU