Jabłecznik - siódme niebo

Przepis Jabłecznik - siódme niebo

Dodał: NajKasia, 30.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Jabłecznik - siódme niebo
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczne jabłkowe ciasto, któremu już na pierwszy rzut oka nie da się oprzeć i trzeba wziąć co najmniej 2 kawałki. Ale to tylko rozbudza apetyt i potem sięga się po kolejne aż nagle człowiek orientuje się, że na blaszce zostały tylko okruszki. Koniecznie spróbuj bo to jest naprawdę fantastyczne ciasto. Co prawda jest trochę wymagające pod względem przygotowań ale naprawdę warto je zrobić.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Jabłecznik - siódme niebo

Dodał: NajKasia, 30.6.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Biszkopt jabłkowy:

150 gcukru pudru
230 gmąki
1 op.cukru waniliowego
1 op.proszku do pieczenia
2 łyżeczkicynamonu
3 szt.jajek
150 mloleju
100 mlmleka
400 gjabłek startych na tarce na dużych oczkach

Ciemny biszkopt:

120 gmąki
100 gcukru pudru
1/2 op.proszku do pieczenia
2 łyżkikakao
1 szt.jajko
150 mlmleka

Nadzienie jabłkowe:

900 gjabłek startych na tarce na dużych oczkach
200 mlmleka
6 łyżekcukru
3 op.budyniu czekoladowego

Ponadto potrzebujemy:

350 mlśmietany kremówki
1 op.cukru waniliowego
100 gstartej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Biszkopt jabłkowy:
    Wszystkie składniki wymieszaj razem, ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 38x25cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

  2. Ciemny biszkopt:
    Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, potem dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao na zmianę z mlekiem. Ciasto wlej na blaszkę o takich samych wymiarach jak ta, na której piekł się biszkopt jabłkowy i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  3. Nadzienie jabłkowe:
    Jabłka rozgotuj z cukrem, potem zalej mlekiem w którym są wymieszane budynie i pozostaw aby się jeszcze gotowało.
  4. Na biszkopt jabłkowy wylej lekko ostygnięte nadzienie jabłkowe i przykryj ciemnym biszkoptem. Na ciemny biszkopt posmaruj ubitą śmietanę z cukrem waniliowym a wierzch posyp startą czekoladą. Pozostaw w lodówce aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj