NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłecznik polany śmietankowym sosem
Jabłecznik polany śmietankowym sosem
Przepis Jabłecznik polany śmietankowym sosem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Smaczny jabłecznik. Na wierzchu polewa ze śmietany i cukru.

NajKasia    ·   8.5.2021

Jabłecznik polany śmietankowym sosem

Smaczny jabłecznik. Na wierzchu polewa ze śmietany i cukru.

Składniki

Ciasto:

150 g
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
50 g
cukru pudru
100 g
margaryny/masła
1 szt.
żółtko
szczypta
soli

Nadzienie:

750 g
jabłek
1 szt.
cytryna
40 g
lorzechów laskowych
rodzynki
rum

Ponadto będziemy potrzebować:

1 szt.
jajko
40 g
cukru
250 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia, którą wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stupňů.
  2. Ze składników na ciasto wyrób kulkę, którą odłóż na pół godziny do lodówki. Wyciągnięte z lodówki ciasto rozwałkuj na cienki płat, który polóż na blaszce. Pokryj ciastem również krawędzie blaszki.
  3. Jabłka oczyść, pokrój na plasterki i włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Ugotowane odcedź i polej rumem oraz sokiem z cytryny, dodaj wcześniej namoczone rodzynki oraz posiekane orzeszki i wymieszaj.
  4. Masę jabłkową ułóż na cieście i piecz około 20 minut.
  5. Śmietanę wymieszaj z cukrem i żółtkiem a na koniec delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj z pianą z białek. Po 20 minutach pieczenia polej całą powierzchnię ciasta i piecz kolejne 20 minut.

Źródło: Coolinarika

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz