Jabłecznik polany śmietankowym sosem

Przepis Jabłecznik polany śmietankowym sosem

Dodał: NajKasia, 8.5.2021

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Smaczny jabłecznik. Na wierzchu polewa ze śmietany i cukru.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.5.2021

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

SKŁADNIKI

Ciasto:

150 gmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
50 gcukru pudru
100 gmargaryny/masła
1 szt.żółtko
szczyptasoli

Nadzienie:

750 gjabłek
1 szt.cytryna
40 glorzechów laskowych
rodzynki
rum

Ponadto będziemy potrzebować:

1 szt.jajko
40 gcukru
250 mlśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia, którą wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stupňů.
  2. Ze składników na ciasto wyrób kulkę, którą odłóż na pół godziny do lodówki. Wyciągnięte z lodówki ciasto rozwałkuj na cienki płat, który polóż na blaszce. Pokryj ciastem również krawędzie blaszki.
  3. Jabłka oczyść, pokrój na plasterki i włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Ugotowane odcedź i polej rumem oraz sokiem z cytryny, dodaj wcześniej namoczone rodzynki oraz posiekane orzeszki i wymieszaj.
  4. Masę jabłkową ułóż na cieście i piecz około 20 minut.
  5. Śmietanę wymieszaj z cukrem i żółtkiem a na koniec delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj z pianą z białek. Po 20 minutach pieczenia polej całą powierzchnię ciasta i piecz kolejne 20 minut.

Źródło: Coolinarika

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj