NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłecznik naszych babć
Jabłecznik naszych babć
Przepis Jabłecznik naszych babć
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Tradycyjny jabłecznik, którego nie może od czasu do czasu zabraknąć na żadnym stole. Kruche ciasto z masła (tak, wiem, że masło teraz sporo kosztuje ale wolę kupić masło niż te ciastka lub czekoladki, które sprzedają w sklepach) W ten sposób przygotujesz luksusowe ciasto, które na pewno każdemu będzie smakować.

NajKasia    ·   30.5.2023

Jabłecznik naszych babć

Tradycyjny jabłecznik, którego nie może od czasu do czasu zabraknąć na żadnym stole. Kruche ciasto z masła (tak, wiem, że masło teraz sporo kosztuje ale wolę kupić masło niż te ciastka lub czekoladki, które sprzedają w sklepach) W ten sposób przygotujesz luksusowe ciasto, które na pewno każdemu będzie smakować.

Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
250 g
masła
150 g
cukru pudru
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
2 szt.
jajek
jeśli potrzeba to 2 łyżki mleka

Nadzienie:

około 1 i 1/2 kg
jabłek
2 szt.
cukru cynamonowego
1 szt.
cukru waniliowego
cukier kryształ do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Połącz wszystkie składniki i wyrób z nich ciasto, daj na około 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto podziel na dwie połowy. Jedną rozwałkuj i połóż na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce o wymiarach 26x36 cm.
  3. Ciasto posyp bułką tartą i daj na nie wymieszane jabłka.
  4. Rozwałkuj drugą połowę ciasta i daj na jabłka.
  5. Ponakłuwaj widelcem i piecz w temperaturze 180 stopni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz