NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłkowy przysmak z czekoladą i kwaśną śmietaną
Jabłkowy przysmak z czekoladą i kwaśną śmietaną
Przepis Jabłkowy przysmak z czekoladą i kwaśną śmietaną
NajKasia    ·   17.2.2021

Jabłkowy przysmak z czekoladą i kwaśną śmietaną

Doskonałe soczyste ciasto z ilością składników podaną w kubkach, które przygotujesz w 15 minut. Jabłka są teraz wszędzie, więc przygotuj pyszny deser po sycącym obiedzie. Jest w stanie przygotować go nawet osoba początkująca w pieczeniu, więc zmykaj do kuchni.

35 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
5 szt.
większych jabłek
2,5 kubka (250 ml)
mąki
1 kubek
cukru
1 kubek
letniego mleka
1/2 kubka
oleju
2 szt.
jajek
2 łyżczki
cynamonu
2 łyżki
kakao
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżeczka
sody
1 małe op.
proszku do pieczenia
dżem do posmarowania
1 op.
kwaśnej śmietany
1 op.
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jabłka oczyść, zetrzyj na tarce na dużych oczkach (tak, aby mieć ich około 700 g).
  2. W misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, dodaj starte jabłka i wymieszaj ponownie.
  3. Przygotuj większą blaszkę 30x40 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na blaszkę i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni mniej więcej pół godziny.
  4. Po upieczeniu posmaruj po wierzchu dżemem i polej rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z kwaśną śmietaną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz