NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Indyk w marchewce z puree ziemniaczanym
Indyk w marchewce z puree ziemniaczanym
Przepis Indyk w marchewce z puree ziemniaczanym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.5.2023

Indyk w marchewce z puree ziemniaczanym

Jak byłam dzieckiem to mama czasami robiła gulasz marchewkowy. Tak, wiem, że brzmi to trochę dziwnie, żeby robić gulasz z marchewki ale naprawdę był bardzo smaczny. Czasami sama go robiłam, ale teraz zastąpiłam go tym daniem. Kawałki indyka z marchewką w sosiku razem z puree ziemniaczanym. To danie mi przypomina moją mamę, często wspominam dzieciństwo i właśnie ten gulasz.

Składniki
1 kg
mięsa z indyka
1 kg
marchwi
1 szt.
cebula
1 łyżka
cukru
1 łyżka
octu
bulion
olej do smażenia
przyprawy- sól, pieprz, przyprawa do mięsa drobiowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż aż będzie brązowa. Mięso z indyka pokrój w paseczki, przypraw solą, pieprzem i przyprawą do mięsa drobiowego i podsmaż na cebuli, podlewając wywarem z marchwi, którą wcześniej obierz, pokrój w plasterki i chwilkę podgotuj.
  2. Podlewaj i duś aż będzie miękkie, dodaj cukier i bulion oraz pokrojoną w kółeczka marchew i duś aż marchew będzie pół-miękka.
  3. Na koniec zagęść i dopraw octem.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz