Gulasz węgierski z ziemniakami

Przepis Gulasz węgierski z ziemniakami

Dodał: NajKasia, 18.3.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Klasyka dla facetów. Porządny obiad. Smacznego!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 18.3.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Składniki:

600 gpręgi wołowej
2-3 łyżkismalcu wieprzowego/masła
4-5 szt.cebuli
5 ząbkówczosnku
1 łyżkasłodkiej mielonej papryki
1 łyżeczkaostrej mielonej papryki
1 łyżkaprzecieru pomidorowego
3 szt.papryki zielonej
2-3 szt.pomidorów
4 szt.średnich ziemniaków
sól
pieprz mielony do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wymyte mięso pokrój w większe kostki. W rondlu z grubym dnem podsmaż na rozgrzanym maśle/smalcu cebulę i czosnek, dodaj mięso i stale mieszając szybko podpiecz ze wszystkich stron, aż mięso się zarumieni.
  2. Potem podsmażaj je już na mniejszym ogniu, bez podlewania, dopóki nie puści soku. Gulasz zyska w ten sposób piękny kolor i wyrazisty smak. Posól, odstaw z  ognia i wymieszaj słodką i ostrą paprykę, wymieszaj, dodaj przecier pomidorowy i podlej odrobiną ciepłej wody, maksymalnie do połowy wysokości mięsa, aby się dusiło a nie gotowało.
  3. Rondel daj z powrotem na ogień i pod pokrywką duś aż mięso będzie miękkie. Podlewaj dopiero gdy cały sok już z mięsa wypłynie i istnieje ryzyko przypalenia, bo lepiej jest dusić mięso we własnym sosie.
  4. Gdy mięso jest prawie miękkie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i pomidory i duś dalej pod pokrywką aż będzie miękkie, trwa to około kolejnych 20 minut.
  5. Na końcu gulasz do smaku dopraw solą i mielonym pieprzem i podawaj najlepiej ze świeżym białym pieczywem lub chlebem.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od doskonałej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj