NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Gulasz segedyński z knedlikami
Gulasz segedyński z knedlikami
Przepis Gulasz segedyński z knedlikami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeśli chcesz to możesz dodać do gulaszu segedyńskiego śmietanę, aby miał bardziej delikatny smak. Podawaj z knedlikami drożdżowymi lub bułczanymi.

NajKasia    ·   20.9.2022

Gulasz segedyński z knedlikami

Jeśli chcesz to możesz dodać do gulaszu segedyńskiego śmietanę, aby miał bardziej delikatny smak. Podawaj z knedlikami drożdżowymi lub bułczanymi.

Składniki

Będziemy potrzebować:

1000 g
mięsa wieprzowego (łopatka, boczek - można łączyć np. łopatka i boczek 1:1)
2 woreczki
kiszonej kapusty
2 szt.
cebuli
1 łyżki
krystalového cukru
3 łyżki
smalcu
3 łyżki
słodkiej mielonej papryki
3 szt.
listków laurowych
1 łyżeczka
kminku
5 ziarenek
ziela angielskiego
szczypta
pieprzu cayenne albo chili
2 łyżki
mąki
100 ml
wody na zasmażkę
woda lub wywar do podlania
sól, pieprz mielony
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W garnku rozpuść smalec i dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  2. Dodaj również listek laurowy i ziele angielskie i podsmaż aż będzie złociste.
  3. Dodaj w kostkę (3x 3 cm) pokrojone mięso, posól, popieprz, posyp kminkiem i podsmażaj przez około 10 minut. Następnie dodaj paprykę i chili i znów smaż przez chwilę, aby mięso się ładnie obtoczyło w papryce. Dolej trochę wody i poczekaj aby wytopił się tłuszcz. Powtórz to jeszcze raz.
  4. Potem dodaj wodę lub wywar i duś aż mięso będzie miękkie. Dodaj do garnka kapustę (ja daję razem z sokiem), dodaj cukier, ewentualnie sól i gotuj przez chwilę. Na koniec zagęść zasmażką i pozostaw na małym ogniu, aby się gotowało jeszcze przez około 10 minut. Możesz dodać śmietanę, aby gulasz miał bardziej delikatny smak. Ja daję kupkę kwaśnej śmietany na talerz.
  5. Podawaj z knedlikami drożdżowymi lub bułczanymi.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz