NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Gulasz pieczony w piekarniku
Gulasz pieczony w piekarniku
Przepis Gulasz pieczony w piekarniku
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.6.2021

Gulasz pieczony w piekarniku

Próbowałaś już kiedyś upiec w piekarniku gulasz? Jeśli nie, to najwyższy czas to zmienić i ugotować to świetne danie. Mój mąż cieszył się jak mały chłopczyk, gdy zobaczył co właśnie gotuję. Do tego porządny kufel dobrze schłodzonego piwa i już ani słowa więcej. Podawałam do tego makaron, ale równie dobrze mogą być knedliki albo gotowane ziemniaki.

Składniki
1 kg
łopatki wieprzowej
3 szt.
większej cebuli
5 ząbków
czosnku
2 łyżeczki
przyprawy do gulaszu
3 łyżeczki
słodkiej mielonej papryki
3 łyżki
skrobi ziemniaczanej
2 kostki rosołowe
mięsne
1 szt.
papryczka pepperoni /lub 1/2 łyżeczki przyprawy chili/
1 litr
wody
sól, pieprz, majeranek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso i cebulę krótko podsmaż na patelni, czosnek pokrój i dokładnie wymieszaj z mięsem i pozostałymi składnikami.
  2. Mięsne kostki rosołowe rozpuść w 1 lirze wody.
  3. Wszystko razem daj do naczynia żaroodpornego, zalej rozpuszczonymi rosołkami. Dokładnie przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową.
  4. Piecz 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 250 stopni.
  5. Podczas pieczenia nie zdejmuj folii aluminiowej ani nie mieszaj!

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz