NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Gryczane burgery
Gryczane burgery
Przepis Gryczane burgery
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Mięso zastępuje się kaszą gryczaną i też są fantastyczne. Zmiana czasami jest właściwa a w tym przypadku jest również smaczna. Pycha!

NajKasia    ·   8.1.2022

Gryczane burgery

Mięso zastępuje się kaszą gryczaną i też są fantastyczne. Zmiana czasami jest właściwa a w tym przypadku jest również smaczna. Pycha!

35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

SKŁADNIKI NA 15 PORCJI:

200 g
kaszy gryczanej
1 szt.
mniejsza cebula
1 łyżka
masła
600 ml
wody
50 g
bułki tartej
2 szt.
jajka
100 g
twardego sera
trochę
soli
trochę
majeranku
do smaku
vegeta
do smaku
pieprz
100 ml
olej do smażenia
100 g
bułka tarta
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, dodaj kaszę gryczaną, którą wcześniej opłucz wodą i podsmaż wszystko razem. Zalej wrzącą wodą, posól i ugotuj gęstą kaszę. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do ostygniętej kaszy dodaj bułkę tartą, jajko, sól, majeranek, pieprz, trochę vegety i grubo starty twardy ser. Możesz dodać też czosnek jeśli lubisz. Wszystko dobrze wymieszaj i uformuj burgery, które obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju.
  3. Podawaj z ziemniakami i sałatką warzywną. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu do świetnej
kucharki - Blažena Sadovská

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz