Grilowana karkówka i ziemniaki w folii aluminiowej

Przepis Grilowana karkówka i ziemniaki w folii aluminiowej

Dodał: NajKasia, 2.12.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Choć to nie jest pełnia sezonu to niektórzy nie rezygnują z grilla nawet zimą i dlatego chętnie podzielę się z Wami świetnym przepisem na doskonałe mięciutkie mięsko i delikatne ziemniaczki pieczone w folii aluminiowej.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 2.12.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

2 plastrykarkówki z kością (grubość 3 cm)
2 łyżkioleju
2 łyżkiprzyprawy do karkówki
3 gałązkitymianku
2 gałązkirozmarynu
4 szt.średniej wielkości ziemniaków
szczyptamielonej słodkiej papryki
50 gmasła
4 ząbkiczosnku
kawałekboczku
1 szt.cebula
sól, pieprz, mielony kminek
świeże zioła do smaku (majeranek, tymianek...)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso rozbij tłuczkiem do mięsa, tylko posmaruj olejem i dodaj zioła, które porządnie wmasuj w mięso. Pozostaw na jeden albo dwa dni w zamkniętym pojemniku w lodówce. Do pudełka z mięsem dodaj jeszcze kawałek świeżego tymianku i rozmarynu. Na rozgrzanym grillu grilluj z każdej strony przez około 10 minut. Zależy od grilla i od mięsa. Czas jest tylko orientacyjny.
  2. Ziemniaków nie obieraj, tylko porządnie je wyszoruj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na plastry o grubości 0,5 cm. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj. Masło musi być miękkie, czosnek starty, cebula pokrojona w ósemki. Przygotuj 2 wystarczająco duże kawałki mocnej folii aluminiowej i ziemniaki rozdziel na dwie połowy. Dobrze zamknij folię aluminiową i grilluj ziemniaki razem z mięsem. Mniej więcej przez 30 minut. Czas w tym przypadku też jest tylko orientacyjny.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj