Grilowana karkówka i ziemniaki w folii aluminiowej
Choć to nie jest pełnia sezonu to niektórzy nie rezygnują z grilla nawet zimą i dlatego chętnie podzielę się z Wami świetnym przepisem na doskonałe mięciutkie mięsko i delikatne ziemniaczki pieczone w folii aluminiowej.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
2 plastrykarkówki z kością (grubość 3 cm)
2 łyżkioleju
2 łyżkiprzyprawy do karkówki
3 gałązkitymianku
2 gałązkirozmarynu
4 szt.średniej wielkości ziemniaków
szczyptamielonej słodkiej papryki
50 gmasła
4 ząbkiczosnku
kawałekboczku
1 szt.cebula
sól, pieprz, mielony kminek
świeże zioła do smaku (majeranek, tymianek...)
- Mięso rozbij tłuczkiem do mięsa, tylko posmaruj olejem i dodaj zioła, które porządnie wmasuj w mięso. Pozostaw na jeden albo dwa dni w zamkniętym pojemniku w lodówce. Do pudełka z mięsem dodaj jeszcze kawałek świeżego tymianku i rozmarynu. Na rozgrzanym grillu grilluj z każdej strony przez około 10 minut. Zależy od grilla i od mięsa. Czas jest tylko orientacyjny.
- Ziemniaków nie obieraj, tylko porządnie je wyszoruj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na plastry o grubości 0,5 cm. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj. Masło musi być miękkie, czosnek starty, cebula pokrojona w ósemki. Przygotuj 2 wystarczająco duże kawałki mocnej folii aluminiowej i ziemniaki rozdziel na dwie połowy. Dobrze zamknij folię aluminiową i grilluj ziemniaki razem z mięsem. Mniej więcej przez 30 minut. Czas w tym przypadku też jest tylko orientacyjny.
Autor: Naďa I. (Rebeka)
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Grilovaná krkovice a brambory v alobalu.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Grilovaná krkovička a zemiaky v alobale.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schweinenacken und Folienkartoffeln vom Grill an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Grillezett tarja burgonyával, alufóliában sülve.
KOMENTARZE DO PRZEPISU