NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Grilowana karkówka i ziemniaki w folii aluminiowej
Grilowana karkówka i ziemniaki w folii aluminiowej
Przepis Grilowana karkówka i ziemniaki w folii aluminiowej
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Choć to nie jest pełnia sezonu to niektórzy nie rezygnują z grilla nawet zimą i dlatego chętnie podzielę się z Wami świetnym przepisem na doskonałe mięciutkie mięsko i delikatne ziemniaczki pieczone w folii aluminiowej.

NajKasia    ·   2.12.2021

Grilowana karkówka i ziemniaki w folii aluminiowej

Choć to nie jest pełnia sezonu to niektórzy nie rezygnują z grilla nawet zimą i dlatego chętnie podzielę się z Wami świetnym przepisem na doskonałe mięciutkie mięsko i delikatne ziemniaczki pieczone w folii aluminiowej.

Składniki
2 plastry
karkówki z kością (grubość 3 cm)
2 łyżki
oleju
2 łyżki
przyprawy do karkówki
3 gałązki
tymianku
2 gałązki
rozmarynu
4 szt.
średniej wielkości ziemniaków
szczypta
mielonej słodkiej papryki
50 g
masła
4 ząbki
czosnku
kawałek
boczku
1 szt.
cebula
sól, pieprz, mielony kminek
świeże zioła do smaku (majeranek, tymianek...)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso rozbij tłuczkiem do mięsa, tylko posmaruj olejem i dodaj zioła, które porządnie wmasuj w mięso. Pozostaw na jeden albo dwa dni w zamkniętym pojemniku w lodówce. Do pudełka z mięsem dodaj jeszcze kawałek świeżego tymianku i rozmarynu. Na rozgrzanym grillu grilluj z każdej strony przez około 10 minut. Zależy od grilla i od mięsa. Czas jest tylko orientacyjny.
  2. Ziemniaków nie obieraj, tylko porządnie je wyszoruj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na plastry o grubości 0,5 cm. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj. Masło musi być miękkie, czosnek starty, cebula pokrojona w ósemki. Przygotuj 2 wystarczająco duże kawałki mocnej folii aluminiowej i ziemniaki rozdziel na dwie połowy. Dobrze zamknij folię aluminiową i grilluj ziemniaki razem z mięsem. Mniej więcej przez 30 minut. Czas w tym przypadku też jest tylko orientacyjny.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz