NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Gotowana wołowina z sosem koperkowym
Gotowana wołowina z sosem koperkowym
Przepis Gotowana wołowina z sosem koperkowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.2.2021

Gotowana wołowina z sosem koperkowym

Smaczna i tradycyjna potrawa. Wołowina gotowana z tradycyjnym sosem koperkowym. Danie główne, które nasyci. Smacznego!

Składniki

Potrzebujemy:

mięso wołowe
300 ml
śmietany do gotowania lub kremówki
2 łyżki
mąki
2 łyżki
masła
1/2 litra
rosołku mięsnego (z 1 kostki buliony mięsnego)
1 łyżka
cukru
2 łyżka
octu
1 pęczek
koperku
sól
pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso wołowe ugotuj w zupie bo szkoda byłoby gotować je tylko w wodzie. Potnij je na plastry wzdłuż włókien i podawaj z sosem i knedlikami.
  2. Sos: Mąkę daj do rozgrzanego masła i stale mieszając przygotuj jasną zasmażkę. Rozrzedź ją wywarem i porządnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz temperaturę. Gotuj od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut.
  3. Dolej śmietanę i jeszcze krótko gotuj. Dopraw sos do smaku octem, cukrem i solą. Na końcu wymieszaj z pokrojonym koperkiem.
  4. Sos serwuj z mięsem wołowym i knedlikami albo z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniakami. 

Źródło: Pečené, varené s Ivou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz