Gotowana wołowina z sosem koperkowym

Przepis Gotowana wołowina z sosem koperkowym

Dodał: NajKasia, 17.2.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Smaczna i tradycyjna potrawa. Wołowina gotowana z tradycyjnym sosem koperkowym. Danie główne, które nasyci. Smacznego!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.2.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Potrzebujemy:

mięso wołowe
300 mlśmietany do gotowania lub kremówki
2 łyżkimąki
2 łyżkimasła
1/2 litrarosołku mięsnego (z 1 kostki buliony mięsnego)
1 łyżkacukru
2 łyżkaoctu
1 pęczekkoperku
sól
pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso wołowe ugotuj w zupie bo szkoda byłoby gotować je tylko w wodzie. Potnij je na plastry wzdłuż włókien i podawaj z sosem i knedlikami.
  2. Sos: Mąkę daj do rozgrzanego masła i stale mieszając przygotuj jasną zasmażkę. Rozrzedź ją wywarem i porządnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz temperaturę. Gotuj od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut.
  3. Dolej śmietanę i jeszcze krótko gotuj. Dopraw sos do smaku octem, cukrem i solą. Na końcu wymieszaj z pokrojonym koperkiem.
  4. Sos serwuj z mięsem wołowym i knedlikami albo z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniakami. 

Źródło: Pečené, varené s Ivou

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj