Gniazdka z kremem budyniowym

Przepis Gniazdka z kremem budyniowym

Dodał: NajKasia, 30.1.2021

Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie żeby mój mąż sobie na to zasłużył, bo ostatnio złości mnie bardziej niż nasze dziecko, ale przecież ma dziś urodziny. A w urodziny nie może zabraknąć słodkiego przysmaku. Ciasto parzone nie jest wcale tak trudne, jak wszyscy myślą :) Koniecznie spróbuj :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.1.2021

Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 mlwody
90 gstuprocentowego tłuszczu roślinnego
szczyptasoli
140 gmąki tortowej
4 szt.jajek

Krem:

600 mlmleka
2 op.budyniu waniliowego
6 łyżekcukru
2 op.cukru waniliowego
250 gmasła

Polewa:

200 gprzesianego cukru pudru
3 łyżkigorącej wody
1 łyżkarumu
1 łyżkasoku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W garnku ugotuj wodę z tłuszczem i z solą, do wrzącej mieszanki wsyp na raz całą mąkę, zmniejsz ogień i mieszkaj dopóki ciasto nie przestanie przyklejać się do garnka a na ściankach nie powstanie prawie niezauważalny biały nalot (trwa to około 5 minut). Odstaw z ognia i mieszając od czasu do czasu pozostaw do ostygnięcia. Następnie drewnianą łyżką po jednym wmieszaj jajka, zawsze dokładnie rozmieszane aż do osiągnięcia gładkiej masy.
  2. Gotowe ciasto włóż do rękawa cukierniczego i nad posmarowaną masłem blaszką wyciskaj kształt wianuszków. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 170 i piecz przez kolejne 10 minut. Nie otwieraj piekarnika przez zakończeniem pieczenia!!! Jeszcze gorące gniazdka przekrój i po ostygnięciu nadziej kremem i polej polewą.
  3. Krem: Tak przygotowany krem się nie zetnie i nie będzie w nim grudek. Przygotuj go dzień wcześniej aby dobrze ostygł. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty budyń i z jeszcze gorącym po kawałku wymieszaj drewnianą łyżką masło. 
  4. Częściowo ostygnięty przełóż do miski, zakryj folią spożywczą a gdy zupełnie ostygnie włóż go do lodówki. Na drugi dzień wyjmij go z lodówki, dokładnie ubij mikserem i już jest gotowy do użycia.
  5. Polewa:
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rózgą cukierniczą i tak przygotowaną polewą od razu polewaj gniazdka.
  6. Gotowe gniazdka pozostaw jeszcze na chwile w zimnym miejscu aby wszystko się dobrze połączyło.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj