NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto parzone Gniazdka z kremem budyniowym
Gniazdka z kremem budyniowym
Przepis Gniazdka z kremem budyniowym
NajKasia    ·   30.1.2021

Gniazdka z kremem budyniowym

Nie żeby mój mąż sobie na to zasłużył, bo ostatnio złości mnie bardziej niż nasze dziecko, ale przecież ma dziś urodziny. A w urodziny nie może zabraknąć słodkiego przysmaku. Ciasto parzone nie jest wcale tak trudne, jak wszyscy myślą :) Koniecznie spróbuj :)

Składniki

Ciasto:

250 ml
wody
90 g
stuprocentowego tłuszczu roślinnego
szczypta
soli
140 g
mąki tortowej
4 szt.
jajek

Krem:

600 ml
mleka
2 op.
budyniu waniliowego
6 łyżek
cukru
2 op.
cukru waniliowego
250 g
masła

Polewa:

200 g
przesianego cukru pudru
3 łyżki
gorącej wody
1 łyżka
rumu
1 łyżka
soku z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W garnku ugotuj wodę z tłuszczem i z solą, do wrzącej mieszanki wsyp na raz całą mąkę, zmniejsz ogień i mieszkaj dopóki ciasto nie przestanie przyklejać się do garnka a na ściankach nie powstanie prawie niezauważalny biały nalot (trwa to około 5 minut). Odstaw z ognia i mieszając od czasu do czasu pozostaw do ostygnięcia. Następnie drewnianą łyżką po jednym wmieszaj jajka, zawsze dokładnie rozmieszane aż do osiągnięcia gładkiej masy.
  2. Gotowe ciasto włóż do rękawa cukierniczego i nad posmarowaną masłem blaszką wyciskaj kształt wianuszków. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 170 i piecz przez kolejne 10 minut. Nie otwieraj piekarnika przez zakończeniem pieczenia!!! Jeszcze gorące gniazdka przekrój i po ostygnięciu nadziej kremem i polej polewą.
  3. Krem: Tak przygotowany krem się nie zetnie i nie będzie w nim grudek. Przygotuj go dzień wcześniej aby dobrze ostygł. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty budyń i z jeszcze gorącym po kawałku wymieszaj drewnianą łyżką masło. 
  4. Częściowo ostygnięty przełóż do miski, zakryj folią spożywczą a gdy zupełnie ostygnie włóż go do lodówki. Na drugi dzień wyjmij go z lodówki, dokładnie ubij mikserem i już jest gotowy do użycia.
  5. Polewa:
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rózgą cukierniczą i tak przygotowaną polewą od razu polewaj gniazdka.
  6. Gotowe gniazdka pozostaw jeszcze na chwile w zimnym miejscu aby wszystko się dobrze połączyło.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz