Francuskie kotlety z puree ziemniaczanym

Przepis Francuskie kotlety z puree ziemniaczanym
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kotlety z kurczaka w smacznej marynacie, w cieście, smażone na gorącym oleju. Jako dodatek klasyczne puree ziemniaczane.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

Kotlety z piersi z kurczaka, ale mogą być też wieprzowe, np. z szynki

Na marynatę:

ocet
olej
sól
pieprz
cebula

Na ciasto:

2 szt.jajek
łyżeczkęoleju
mąkę
sól
odrobinę wody lub białego wina do ewentualnego rozrzedzenia ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso rozbij, posól i popieprz. Ocet i olej w takich samych proporcjach wymieszaj z grubo pokrojoną cebulą i włóż mięso do tej marynaty. Musi być w pełni zanurzone. Zostaw, aby się marynowało przez noc, ale równie dobrze może się marynować kilka dni.
  2. W dniu D wyjmij mięso, wytrzyj ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego marynatę, obtocz mięso w mące a następnie w cieście. Ciasto wymieszaj aż będzie miało gęstą konsystencję. Jeśli jednak będzie zbyt gęste dodaj odrobine wody lub wina.
  3. Na oleju lub na smalcu smaż powoli z obu stron aż osiągną złoty kolor. Podawaj na przykład z puree ziemniaczanym.
    Kotlety mają lekko cierpki smak, wyraźnie wyczuwalna w smaku jest cebula.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej 
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj