NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Francuskie kotleciki z kurczaka
Francuskie kotleciki z kurczaka
Przepis Francuskie kotleciki z kurczaka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.3.2021

Francuskie kotleciki z kurczaka

Smaczne, chrupiące i soczyste kotlety z kurczaka we francuskim stylu. Przygotowanie jest bardzo proste a przede wszystkim szybkie. Oczywiście krojenie trwa odrobinę dłużej, ale z pewnością warto spróbować. Są delikatne i bardzo chrupiące. Podawałam je z pure ziemniaczanym, zrobionym klasycznie, z mlekiem i masłem.

Składniki
4 szt.
udka lub piersi z kurczaka
3 szt.
jajka
4 łyżki
kwaśnej śmietany
4 łyżki
mąki
3 ząbki
czosnku
sól i pieprz
szczypiorek do ozdoby
pietruszka
olej do smażenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Udka lub piersi oczyść, umyj i dokładnie osusz.
  2. Pozbawione kości udka lub piersi pokrój na małe kawałki, posól i popieprz.
  3. Dodaj wyciśnięty czosnek, roztrzepane jajka, kwaśną śmietanę, pietruszkę i mąkę. Wyrób jednolitą masę.
  4. Na patelni rozgrzej olej i łyżeczką kładź mniejsze kotleciki, które smaż z obu stron do osiągnięcia złotego koloru.
  5. Im mniejsze kawałeczki mięsa, tym lepiej połączą się smaki a kotleciki będą bardziej smaczne i delikatniejsze.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz