NajPrzepis.pl Desery Kołacze Francuskie ciasto z kremem
Francuskie ciasto z kremem
Przepis Francuskie ciasto z kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.1.2022

Francuskie ciasto z kremem

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to ciasto jest bardzo wymagające pod względem przygotowania. Ale tak naprawdę jest zupełnie odwrotnie. Proste i z pewnością warto spróbować je zrobić!

Składniki

Ciasto:

1 op.
ciasta francuskiego

Krem waniliowy:

1 l
mleka
8 szt.
jajek
300 g
cukru
100 g
mąki
1 laska
wanilii
25 g
żelatyny

Warstwa z bitej śmietany:

400 ml
śmietany kremówki
2 łyżki
cukru pudru
2 op.
śmietan-fix

Wierzch:

1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
5 łyżek
mleka
200 g
cukru
70 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 36 x 24 cm.
  2. Ciasto francuskie podziel na dwie połowy i rozwałkuj do potrzebnego wymiaru. Oba ciasta upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste. Nie zapomnij nakłuć widelcem, aby nie wyrosło za duże. 
  3. Najpierw przygotuj polewę na wierzch: Do kawy dodaj ciepłe mleko i mieszając rozpuść kawę. Daj do garnka i na małym ogniu stale mieszając krótko gotuj - około 8-10 minut - przygotuj karmel. Odstaw z ognia, wymieszaj z masłem i szybkimi ruchami drewnianej łyżki rozpuść masło a potem dokładnie wymieszaj całą masę. Poczekaj chwilkę dopóki nie otrzymasz kremowego karmelu i nałóż to na jeden upieczony płat ciasta, który następnie pokrój w kostkę.
  4. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem (150 g), dodaj mąkę, wnętrze laski wanilii i dolej 200 ml mleka. Dokładnie utrzyj aby nie było grudek. 700 ml mleka podgrzej na ogniu, dodaj utartą masę z żółtek i ugotuj gęsty budyń. W pozostałym mleku - 100 ml przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowaną żelatynę dodaj do ubitej piany z białek i 150 g cukru. Tak przygotowane białka jaj wymieszaj z gorącą masą z żółtek i połącz.
  5. Jeszcze ciepły krem nałóż na upieczony płat ciasta francuskiego i ładnie wygładź. Pozostaw aby porządnie ostygło.
  6. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem i śmietan-fixem na bitą śmietanę, którą nałóż na krem. Ładnie wygładź i przykryj drugim płatem ciasta, który na początku polałaś polewą. Pozostaw aby stężało, pokrój na ładne kawałki i podawaj. Smacznego!

Źródło: Citromhab

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz