Francuskie ciasto z kremem

Przepis Francuskie ciasto z kremem

Dodał: NajKasia, 21.1.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to ciasto jest bardzo wymagające pod względem przygotowania. Ale tak naprawdę jest zupełnie odwrotnie. Proste i z pewnością warto spróbować je zrobić!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 21.1.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

1 op.ciasta francuskiego

Krem waniliowy:

1 lmleka
8 szt.jajek
300 gcukru
100 gmąki
1 laskawanilii
25 gżelatyny

Warstwa z bitej śmietany:

400 mlśmietany kremówki
2 łyżkicukru pudru
2 op.śmietan-fix

Wierzch:

1/2 łyżeczkikawy rozpuszczalnej
5 łyżekmleka
200 gcukru
70 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 36 x 24 cm.
  2. Ciasto francuskie podziel na dwie połowy i rozwałkuj do potrzebnego wymiaru. Oba ciasta upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste. Nie zapomnij nakłuć widelcem, aby nie wyrosło za duże. 
  3. Najpierw przygotuj polewę na wierzch: Do kawy dodaj ciepłe mleko i mieszając rozpuść kawę. Daj do garnka i na małym ogniu stale mieszając krótko gotuj - około 8-10 minut - przygotuj karmel. Odstaw z ognia, wymieszaj z masłem i szybkimi ruchami drewnianej łyżki rozpuść masło a potem dokładnie wymieszaj całą masę. Poczekaj chwilkę dopóki nie otrzymasz kremowego karmelu i nałóż to na jeden upieczony płat ciasta, który następnie pokrój w kostkę.
  4. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem (150 g), dodaj mąkę, wnętrze laski wanilii i dolej 200 ml mleka. Dokładnie utrzyj aby nie było grudek. 700 ml mleka podgrzej na ogniu, dodaj utartą masę z żółtek i ugotuj gęsty budyń. W pozostałym mleku - 100 ml przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowaną żelatynę dodaj do ubitej piany z białek i 150 g cukru. Tak przygotowane białka jaj wymieszaj z gorącą masą z żółtek i połącz.
  5. Jeszcze ciepły krem nałóż na upieczony płat ciasta francuskiego i ładnie wygładź. Pozostaw aby porządnie ostygło.
  6. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem i śmietan-fixem na bitą śmietanę, którą nałóż na krem. Ładnie wygładź i przykryj drugim płatem ciasta, który na początku polałaś polewą. Pozostaw aby stężało, pokrój na ładne kawałki i podawaj. Smacznego!

Źródło: Citromhab

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj