NajPrzepis.pl Francuskie ciasto z kremem bez polewy
Francuskie ciasto z kremem bez polewy
Przepis Francuskie ciasto z kremem bez polewy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W zeszły weekend piekłam francuskie ciasto z kremem, ale bez polewy. Na koniec już byłam leniwa i nie chciało mi się jeszcze rozpuszczać czekolady na polewę więc tylko posypałam je po wierzchu cukrem pudrem. Ten kto woli ciasta z czekoladą oczywiście może je polać po wierzchu polewą, ale bez niej też są pyszne. Mi osobiście czekolady wcale na nich nie brakowało, wystarczył cukier puder. To jest świetne ciasto, ale to czekanie aż stężeje jest dla mnie bardzo trudne :)

NajKasia    ·   17.5.2021

Francuskie ciasto z kremem bez polewy

W zeszły weekend piekłam francuskie ciasto z kremem, ale bez polewy. Na koniec już byłam leniwa i nie chciało mi się jeszcze rozpuszczać czekolady na polewę więc tylko posypałam je po wierzchu cukrem pudrem. Ten kto woli ciasta z czekoladą oczywiście może je polać po wierzchu polewą, ale bez niej też są pyszne. Mi osobiście czekolady wcale na nich nie brakowało, wystarczył cukier puder. To jest świetne ciasto, ale to czekanie aż stężeje jest dla mnie bardzo trudne :)

Składniki

Krem:

1 l
mleka
200 g
cukru
20 ml
wody
4 szt.
jajek
5 szt.
budyniu waniliowego
2 szt.
cukru waniliowego
100 g
cukru pudru
150 g
masła
5 ml
rumu

Pozostałe:

1 op.
ciasta francuskiego
1 l
butej śmietany (może być również zrobiona z gotowej w proszku np. 5 szt. Dr.Oetker)
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto francuskie podziel na dwie części, rozwałkuj i upiecz w temperaturze 220 stopni przez około 8 minut. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwaj widelcem.
  2. Przygotuj krem. Najpierw ubij białka na sztywną pianę i wsyp do nich przesiany cukier puder.
  3. W garnku doprowadź do wrzenia mleko z cukrem i cukrem waniliowym. W wodzie wymieszaj budyń i żółtka i ugotuj budyń. Do jeszcze ciepłego budyniu dodaj masło i miksując delikatnie dodaj też pianę z białek z cukrem pudrem a na końcu również rum.
  4. Masę budyniową daj na upieczone i ostygnięte ciasto francuskie. Pozostaw do ostygnięcia i daj do lodówki aby stężało.
  5. Potem ubij bitą śmietanę i nałóż ją na budyń. Jeśli będziesz na przykład polewać polewą czekoladową wierzchni płat upieczonego ciasta to musisz je położyć ostrożnie, aby ta bardziej wyrośnięta strona była skierowana do bitej śmietany. Ja dawałam wyrośniętą stroną do góry ponieważ tylko posypywałam je cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz