Francuskie ciasto z kremem bez polewy

Przepis Francuskie ciasto z kremem bez polewy

Dodał: NajKasia, 17.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W zeszły weekend piekłam francuskie ciasto z kremem, ale bez polewy. Na koniec już byłam leniwa i nie chciało mi się jeszcze rozpuszczać czekolady na polewę więc tylko posypałam je po wierzchu cukrem pudrem. Ten kto woli ciasta z czekoladą oczywiście może je polać po wierzchu polewą, ale bez niej też są pyszne. Mi osobiście czekolady wcale na nich nie brakowało, wystarczył cukier puder. To jest świetne ciasto, ale to czekanie aż stężeje jest dla mnie bardzo trudne :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Krem:

1 lmleka
200 gcukru
20 mlwody
4 szt.jajek
5 szt.budyniu waniliowego
2 szt.cukru waniliowego
100 gcukru pudru
150 gmasła
5 mlrumu

Pozostałe:

1 op.ciasta francuskiego
1 lbutej śmietany (może być również zrobiona z gotowej w proszku np. 5 szt. Dr.Oetker)
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto francuskie podziel na dwie części, rozwałkuj i upiecz w temperaturze 220 stopni przez około 8 minut. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwaj widelcem.
  2. Przygotuj krem. Najpierw ubij białka na sztywną pianę i wsyp do nich przesiany cukier puder.
  3. W garnku doprowadź do wrzenia mleko z cukrem i cukrem waniliowym. W wodzie wymieszaj budyń i żółtka i ugotuj budyń. Do jeszcze ciepłego budyniu dodaj masło i miksując delikatnie dodaj też pianę z białek z cukrem pudrem a na końcu również rum.
  4. Masę budyniową daj na upieczone i ostygnięte ciasto francuskie. Pozostaw do ostygnięcia i daj do lodówki aby stężało.
  5. Potem ubij bitą śmietanę i nałóż ją na budyń. Jeśli będziesz na przykład polewać polewą czekoladową wierzchni płat upieczonego ciasta to musisz je położyć ostrożnie, aby ta bardziej wyrośnięta strona była skierowana do bitej śmietany. Ja dawałam wyrośniętą stroną do góry ponieważ tylko posypywałam je cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj